JannesSläktSidor
En sammanställning av min släkt som omfattar nästan alla i Tåsjö
och med grenar över hela Sverige men naturligtvis framförallt
i angränsande socknar.
Förnamn:  Efternamn: 
[Avancerad sökning]  [Efternamn]

Abraham Grelsson

Man ca 1691 - 1772  (81 år)


Personlig information    |    Händelse-karta    |    Alla    |    PDF

  • Namn Abraham Grelsson 
    Födelse ca 1691  Mo, Junsele Hitta alla personer med händelser på denna plats 
    Kön Man 
    Yrke Länsman 
    Bosatt Gafsele, Åsele Hitta alla personer med händelser på denna plats 
    Död 1772 
    Noteringar 
    • Bosatt i Gafsele, Åsele.
      Hade 10 personer i hushållet. Sidan 156 Richard Gothe, Finnkolonisationen, Saxon & LindströmAbraham Grelson Son till Grels Josephson nr.2 - av Rune Blomström
      Det började bli trångt om utrymmet i Mo, gamle Grels Josephson satt fortfarande kvar på gården, äldste sonen Joseph Grelson var utsedd att ta över fädernegården, Salmon tog upp ett hemman först påLillegård sedan i Krånge och Abraham tog vägen uppför älven, för att starta eget i nya marker. Men resan blev inte så lång denna gång, i fortsättningen skulle de bli längre färder. Ty i Gafsele sattHindric Nilson med en fager dotter och det blev Abrahams öde, han blev stannande i Gafsele för all framtid såsom bonde och framdeles såsom Länsman i Åsele. Efter en tid uppförde Abraham en egenbostad ett par hundra meter ovanför landfästet för nya bron på västra älvstranden, där jag med hjälp av en gammal ortsbo återfann den övervuxna och mosstäckta husgrunden på 1960- talet.
      Den förste länsmannen hette Ingel Person, som lämnade över uppdraget till Abraham, som skötte sysslan under många år, innan han i sin tur befordrade uppdraget tillbaka till företrädarens son - PerIngelson -Gavelin.
      Abraham fick med tiden många spännande och viktiga uppdrag -bl.a. har han blivit omtalad som "Kungens Rengetare"(Renvaktare), då han lär på sina resor till Stockholm ha medfört några renar, som hanskänkt Fredrik den förste - inte alls omöjligt, då en liknande händelse inträffade på Erik XIV:s tid.' Dock veta vi bestämt, att han skänkt renkött till hovet och lovat tillsyn och ansvar för ettantal s.k. "Lej-renar" hos lapparna, som kungen skulle få avkastningen av. Sådana "skötesrenar" hade samerna länge i sina hjordar också för präster och bönder. Abraham gjorde ofta resor tillKungl.Hovet i Stockholm, varifrån han bl.a. brukade köpa och hemföra en kagge "Piccardo-vin" till Åselekyrkan. Som belöning lär han ha fått både uniform och en fin åksläde - en s.k. "Herrsväng".Lustigt nog vet man hur han såg ut - tack vare det öknamn som samerna satt på honom. De kallade honom "Tjykkne" - för att han hade "knylig rygg". Han övertog också "Lapp-uppbördsmannens" roll fråntidigare Junsele och Anundsjö-indrivarna och fogade denna syssla till sina övriga åtaganden som länsman i Åsele och Lappmarken.
      Ovanför Åsele var landet okänt för kolonisterna. År 1739 hände dock att en livstidsfånge rymde norröver till Norge. Lapparna anklagades för att ha låtit släppa igenom rymlingen och slutligen måsteAbraham uppbåda några nybyggare att följa honom i jakten på rymlingen. I protokollet står, att man varit 12-15 mil norröver från Åsele kyrka, på andra sidan den stora Malgomajsjön.
      -"Där kommo de på ett land emellan wille granskogen och bergen - eller fjällarne till 4 milers bredd och emellan Tåsjöån, som är vid södra ändan däraf. Landet var av den beskaffenhet, att detöverallt består av hårdvall och becksvart jordmån, som de befunnit ansenligt bevuxen med wäpling och andra dylika hårdvallsväxter, hvaribland äfven åkerbär funnits, något större än här neder. Här ochhvar hafva de funnit små frodig björk och ahlskog. Inga sumpiga myrar skola där finnas, utan av fast och stadig grund, som äfven varit beväxte och har detsamme wäxt ovanligt stora hjortron. Å helatracten finns Kultsjön, Litsjön, twenne af det namnet Marsiön, Hornsiön, i vilka alla finnas stenbit eller foreller, men om inget annat fiskslag kunde de giva någon underrättelse."Abraham var en färgstark och företagsam man och mån om sin egendom och sitt yrke. Det fick en "kraftkvinna" - Barbro Grelsdotter från Mo och svägerska erfara - då hon ville behålla några ägor, somhon själv uppodlat av fadershemmanet. Abraham beklagade sig över detta vid tinget och fick henne "avhyst" från den jordbiten.
      Han förekommer Åsele-länsman i åtskilliga ting, liksom gästgivarna i Mo, som i flera hundra år fungerade som valda ombud vid tingen i Junsele, Sollefteå, Resele och Ramsele. Abraham bidrog också tillframgången för släktingen Grels Abrahamson -"Sjömannen och Indienfararen" från Bölen i Junsele, som i en av de märkligaste rättegångarna i övre Norrlands, historia medverkade till den slutligagränsdragningen mellan Junsele och Åsele Lappmark samt landskapsgränsen Ångermanland - Västerbotten. Denna rättegång, som spände över hela tre- år, har jag skildrat i en bok om två delar - "Legendenom Gunhild Sniella" samt "Indienfararen", som finns i min ägo och i Hembygdsgårdens arkiv, Junsele.
      Av Abrahams hustru - Anna Hindricsdotter - får man en ögonblicksbild i protokollet från tinget 1730, som visar hennes temperament och lojalitet med maken. Länsman Abraham G. hade beslagtagit en kaggebrännvin, som en löjtnant från Ådalen fört med sig för att sälja på marknaden. Löjtnanten ville inte lämna ifrån sig kaggen och så ryckte de åt var sitt håll, medan länsmannen skrek åt åskådarna ,att de skulle hjälpa honom. Ingen rörde sig - utom Anna, som rusade fram för att bistå sin man - "och blev då slagen ett stort blåmärke av löjtnanten!"
      Vad brännvin beträffar - så var det tyvärr Abrahams svaga sida. Fast han som länsman skulle svara för ordningen på trakten - blev han själv fälld en gång för fylleri! Abraham och Anna förblevobarnlösa och de började tidigt se sig om efter en fosterson och medhjälpare på gården. De gjorde några trevare bland släktingar i Junsele, men överläto slutligen gården till Daniel Markusson frånÖstnoret. Till Abraham kommer senare våra ungdomar Hans och Dordi från Junsele, att flytta på sin första etapp mot Warpsjö i norr.
      Jag har berättat om Abraham Grelson, därför att vi råka veta så mycket om honom - något mycket ovanligt för 1600- talet.
    Person-ID 12298  Lindh
    Senast ändrad 28 Dec 2009 

    Far Grels Josefsson
              f. ca 1650, Mo, Junsele Hitta alla personer med händelser på denna plats
              d. ca 1712 (Ålder 62 år) 
    Mor Kristoffersdotter
              f. ca 1640, Krånge, Junsele Hitta alla personer med händelser på denna plats
              d. Mo, Junsele Hitta alla personer med händelser på denna plats 
    Familjens ID 3845  Familjeöversikt  |  Familjediagram

    Familj 1 Anna Henriksdotter
              f. Gafsele, Åsele Hitta alla personer med händelser på denna plats
              d. 1748 
    Vigsel 28 Feb 1713  Åsele, Lappland Hitta alla personer med händelser på denna plats 
    Familjens ID 3878  Familjeöversikt  |  Familjediagram
    Senast ändrad 15 Jan 2011 

    Familj 2 Lisbeta Jakobsdotter
              f. 1 Okt 1695, Bölen, Junsele Hitta alla personer med händelser på denna plats
              d. 1784 (Ålder 88 år) 
    Barn 
     1. Sara Grelsdotter  
              d. 1754
    Familjens ID 3922  Familjeöversikt  |  Familjediagram
    Senast ändrad 22 Mar 2004 

  • Händelse-karta
    Länk till Google MapsFödelse - ca 1691 - Mo, Junsele Länk till Google Earth
    Länk till Google MapsBosatt - - Gafsele, Åsele Länk till Google Earth
    Länk till Google MapsVigsel - 28 Feb 1713 - Åsele, Lappland Länk till Google Earth
     = Länk till Google Earth 
    Teckenförklaring, märken  : Adress       : By/Stad       : Socken/Församling       : Landskap       : Stat/Provins       : Land       : Ej definierad