JannesSläktSidor
En sammanställning av min släkt som omfattar nästan alla i Tåsjö
och med grenar över hela Sverige men naturligtvis framförallt
i angränsande socknar.
Förnamn:  Efternamn: 
[Avancerad sökning]  [Efternamn]

Erik Herman Sjödin

Man 1889 - 1943  (54 år)


Personlig information    |    PDF

 • Namn Erik Herman Sjödin 
  Född 5 Jul 1889  Lajksjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats 
  Kön Man 
  Död 1 Okt 1943  Lajksjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats 
  Person-ID 38908  Lindh
  Senast ändrad 4 Mar 2015 

  Far Jonas Mikaelsson,   f. 4 Apr 1852, Lavsjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats 
  Mor Anna Karolina Jonsdotter,   f. 3 Mar 1859, Lajksjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats 
  Gift 15 Okt 1876 
  Noteringar 
  • Familj nr 56. Bodde i Lafsjön.
   Familjen flyttade sedan till hustruns hemby, Laiksjön.
   Jonas kom till Lajksjön från Tåsjö och gifte sig 1876, med Jonas Pehrssons dotter, Anna Karolina.
   De bodde första tiden i Lavsjö, innan de flyttade till Lajksjö. Han övertog skifte Af (1:7) från sin svärfar och bosatte sig på f.d. Jon Mattssons d.ä. gamla gård 1878. År 1888 sålde han en del avskiftet, 3/32-dels mantal, till Björknäs AB. Jonas, i vardagstal kallad "Jon Metjeslenö, var händig och intresserad av motorer och elektricitet.
   En ättling till honom, Britt Sjödin berättar:öJonas var intresserad av el och motorer. På vintern var det för kallt ute och meka, och för det mesta var det köket som fick vara verkstad, ävensommartid. Hans hustru som kallades Kalla, vågade knappt nämna motorer, för då fick hon fly ut genom dörren.
   En gång skulle hon och sonhustrun med båt till andra sidan sjön och plocka lingon. Hon hade trasiga skor som hon tog på sig medan hon sa, här är fullt med folk i stugan men nog är det jag som måsteut och plocka bär och trasigas skor har jag, det vore bäst att ta motorerna på fötterna. Jon, som han kallades, for arg upp från motorarbetet. Karolina, fortare än kvick ut genom dörren med hinkarna i händerna och sprang neråt sjön. Sonhustrun var redan där och väntade, som tur hade hon dragit ut båten, så Karolina fick hoppa i på en gång och ut i vattnet bar det och Jon sprang efter men hann inte få tag på henne, annars hade hon fått stryk. Men när hon kom tillbaka hem hade han varit och köpt nya skor och sa, Ja du behöver bättre skor.
   Han var hastig i sitt sätt, tänkte sig inte för förrän efteråt. Karolina och dottern Sara kom in till sonhustrun Ester, som bodde på samma gård och sa, Ja idag är det Lördag och Jon är inne i köketmed motorarbetet, vi får inte städa till helden, nu far vi till Dorotea och hälsar på Lotta (Karolinas dotter) och dom gick iväg. Efter många timmar kommer Jon in till Ester och säger, vart har alltkvinnfolk farit. Ja, sa Ester, dom har farit till Dorotea.
   Han styrde skinnmössan bakåt på huvudet och sa, Ja Jag ska fara dit också. Så gick det några timmar igen. Ester skulle till boa (affären) och träffade Jon med motorkälken och hon säger, Har ni intekommit längre, Komme längre, då Tycko ha häd för mycke bensin i pyskranen, han hade alltid småpojkar från byn hos sig och han fortsatte att meka. Så till slut sa han, Ja nu startar vi, och dom sprangiväg med kälken och den startade, och det bar iväg till Dorotea.
   Efter hans död delades hemmanet år 1932 mellan barnen:
   Skifte 1:62-E.H. Sjödin
   Skifte 1:64-Nils Vesterlund
   Skifte 1:65-Hulda Ch Sjödin
   Skifte 1:66-J. Sjödin
   Skifte 1:67-J.A. Sjödin
   Skifte 1:68-Agda Sjödin
  Familjens ID 3224  Familjeöversikt  |  Familjediagram

  Familj Ester Kristina Jonsson,   f. 30 Jul 1893, Häggås, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 22 Feb 1969, Lajksjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 75 år) 
  Gift 6 Dec 1924 
  Barn 
  +1. Britt Gunvor Sjödin,   f. 9 Jul 1924, Lajksjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 1 Jul 2013, Dorotea, Lappland Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 88 år)
  +2. Levande
  +3. Levande
  +4. Levande
  Senast ändrad 4 Mar 2015 
  Familjens ID 3264  Familjeöversikt  |  Familjediagram

 • Händelse-karta
  Länk till Google MapsFödd - 5 Jul 1889 - Lajksjö, Dorotea Länk till Google Earth
  Länk till Google MapsDöd - 1 Okt 1943 - Lajksjö, Dorotea Länk till Google Earth
   = Länk till Google Earth 
  Teckenförklaring, märken  : Adress       : By/Stad       : Socken/Församling       : Landskap       : Stat/Provins       : Land       : Ej definierad