JannesSläktSidor
En sammanställning av min släkt som omfattar nästan alla i Tåsjö
och med grenar över hela Sverige men naturligtvis framförallt
i angränsande socknar.
Förnamn:  Efternamn: 
[Avancerad sökning]  [Efternamn]

Axel* Ingemar Sjögren

Man 1910 - 1936  (26 år)


Personlig information    |    Händelse-karta    |    Alla    |    PDF

 • Namn Axel* Ingemar Sjögren 
  Födelse 30 Apr 1910  Västra Ormsjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats 
  Kön Man 
  Yrke arbetare 
  Död 30 Maj 1936  Västra Ormsjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats 
  Text-dokument
  Ormsjöolyckan.
  Ormsjöolyckan.
  Ormsjöolyckan var en katastrof som krävde 14 människoliv den 12 maj 1936. Olyckan inträffade på Ormsjön i nuvarande Dorotea kommun i södra Lappland. I samband med flottning av timmer kapsejsade en överlastad motorbåt i det kalla vattnet och de flesta flottare som färdats i båten drunknade.
  Vid olyckstillfället den 12 maj hade flottningen för året precis avklarats, vilket sedvanligt markerades genom salut i form av tre dynamitsmällar. Flottningsarbetet hade pågått i högt tempo under det sista dygnet och arbetarna hade låtit bli att sova för att bli klara och få åka hem.
  Det drabbade flottarlaget bestod av 40 personer från byn Ormsjö och närliggande byar. Några av dem tog sig in till land genom att gå på isen med roddbåtar som säkerhet, men 23 personer åkte i en specialbyggd motorbåt. Den var egentligen byggd för max cirka 15 personer och med så många flottare och så mycket packning i båten var den så tungt lastad att relingen bara låg någon decimeter över vattenytan. Överlevande berättade i efterhand att båten gjort en alltför snäv sväng varvid vattnet genast forsade in över relingen. Båten sjönk mycket snabbt, och trots att några av arbetarna lyckades rädda sig antingen till en närliggande holme eller till fast is, drunknade 14 av dem. Förhållandena var svåra eftersom vattnet var kallt och flottningsarbetarna bar tunga kläder och gummistövlar. Dessutom var några av dem inte simkunniga, och de klängde sig fast vid de av kamraterna som kunde simma så att även de drogs ner.
  Katastrofen skedde inför ögonen på många av de anhöriga, och många nybildade familjer drabbades hårt eftersom fadern omkommit. 9 kvinnor förlorade sin make, och 21 barn blev faderlösa. Nyheten fick uppmärksamhet över hela landet, och i länstidningen uppmanades västerbottningarna att hjälpa Ormsjöborna ekonomiskt.

  Källa: Wikipedia
  Video
  Ormsjöolyckan del 1
  Ormsjöolyckan del 1
  del 1 av en film om olyckan på YouTube
  Ormsjöolyckan del 2
  Ormsjöolyckan del 2
  del 2 av en film om olyckan på YouTube
  Ormsjöolyckan del 3
  Ormsjöolyckan del 3
  del 3 av en film om olyckan på YouTube
  Noteringar 
  • Omkom i Ormsjöolyckan.   Ormsjöolyckan var en katastrof som krävde 14 människoliv den 12 maj 1936. Olyckan inträffade på Ormsjön i nuvarande Dorotea kommun i södra Lappland. I samband med flottning av timmer kapsejsade en överlastad motorbåt i det kalla vattnet och de flesta flottare som färdats i båten drunknade.Vid olyckstillfället den 12 maj hade flottningen för året precis avklarats, vilket sedvanligt markerades genom salut i form av tre dynamitsmällar. Flottningsarbetet hade pågått i högt tempo under det sista dygnet och arbetarna hade låtit bli att sova för att bli klara och få åka hem.Det drabbade flottarlaget bestod av 40 personer från byn Ormsjö och närliggande byar. Några av dem tog sig in till land genom att gå på isen med roddbåtar som säkerhet, men 23 personer åkte i en specialbyggd motorbåt. Den var egentligen byggd för max cirka 15 personer och med så många flottare och så mycket packning i båten var den så tungt lastad att relingen bara låg någon decimeter över vattenytan. Överlevande berättade i efterhand att båten gjort en alltför snäv sväng varvid vattnet genast forsade in över relingen. Båten sjönk mycket snabbt, och trots att några av arbetarna lyckades rädda sig antingen till en närliggande holme eller till fast is, drunknade 14 av dem. Förhållandena var svåra eftersom vattnet var kallt och flottningsarbetarna bar tunga kläder och gummistövlar. Dessutom var några av dem inte simkunniga, och de klängde sig fast vid de av kamraterna som kunde simma så att även de drogs ner.Katastrofen skedde inför ögonen på många av de anhöriga, och många nybildade familjer drabbades hårt eftersom fadern omkommit. 9 kvinnor förlorade sin make, och 21 barn blev faderlösa. Nyheten fick uppmärksamhet över hela landet, och i länstidningen uppmanades västerbottningarna att hjälpa Ormsjöborna ekonomiskt.Källa: Wikipedia
  Person-ID 55405  Lindh
  Senast ändrad 9 Jun 2014 

  Far Jonas Vilhelm Persson
            f. 24 Jul 1876, Västra Ormsjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats
            d. 30 Sep 1911, Västra Ormsjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 35 år) 
  Mor Anna Lovisa Sjögren
            f. 29 Jun 1873, Vänjaurträsk, Lycksele Hitta alla personer med händelser på denna plats
            d. 4 Maj 1941, Västra Ormsjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 67 år) 
  Vigsel 29 Nov 1896  Dorotea, Lappland Hitta alla personer med händelser på denna plats 
  Familjens ID 55402  Familjeöversikt  |  Familjediagram

  Familj Elin Katarina Selin
            f. 4 Jun 1914, Avaträsk, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats
            d. 13 Jul 1968, Avaträsk, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 54 år) 
  Vigsel 22 Dec 1934 
  Barn 
  +1. Anna Inger* Sjögren
            f. 5 Jul 1936, Västra Ormsjö, Dorotea Hitta alla personer med händelser på denna plats
            d. 20 Dec 2014, Hoting, Tåsjö Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 78 år)
  Familjens ID 80861  Familjeöversikt  |  Familjediagram
  Senast ändrad 9 Jun 2014 

 • Händelse-karta
  Länk till Google MapsFödelse - 30 Apr 1910 - Västra Ormsjö, Dorotea Länk till Google Earth
  Länk till Google MapsDöd - 30 Maj 1936 - Västra Ormsjö, Dorotea Länk till Google Earth
   = Länk till Google Earth 
  Teckenförklaring, märken  : Adress       : By/Stad       : Socken/Församling       : Landskap       : Stat/Provins       : Land       : Ej definierad