JannesSläktSidor
En sammanställning av min släkt som omfattar nästan alla i Tåsjö
och med grenar över hela Sverige men naturligtvis framförallt
i angränsande socknar.
Förnamn:  Efternamn: 
[Avancerad sökning]  [Efternamn]

Anders Andersson

Man 1600 - 1676  (76 år)


Generationer:      Standard    |    Kompakt    |    Vertikal    |    Endast text    |    Registerformat    |    Tabeller    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Anders Andersson föddes 1600 i Omsjö, Ådals-Liden; dog 1676 i Grundtjärn, Anundsjö.

    Noteringar:

    Kallas också för Anders II.

    Familj/Make/Maka: Elisabet Zakrisdotter. Elisabet (dotter till Zackris Jonsson) föddes cirka 1600 i Lidgatu, Ådals-Liden; dog 1694 i Grundtjärn, Anundsjö. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 2. Nils Andersson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1630 i Omsjö, Ådals-Liden; dog 1706 i Gafsele, Åsele.


Generation: 2

  1. 2.  Nils Andersson Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (1.Anders1) föddes 1630 i Omsjö, Ådals-Liden; dog 1706 i Gafsele, Åsele.

    Noteringar:

    Förste nybyggare i Gafsele, Åsele lappmark, dit han kom år 1674. Se vidare Dorotea sockens historia, kap. Långsele, s.171-175

    Se vidare Dorotea sockens historia, kap. Lajksjö, s. 81-92

    Kom ursprungligen från Finland, men flyttade till Gafsele från Grundtjärn i Anundsjö med fru, barn och en ko.

    Boken om Gafsele 1674-1989, s.8-22

    Häftig till humöret, munter, språksam [?] och modig.

    *************************************Åsele lappmark fick sin första bebyggare år 1674. Då slog sig finnen Nils Andersson ner på "lappfjället" vid Gafselet. Enligt sägnen skall han ha uppmuntrats till företaget av en häradshövding, och det kan gott vara med sanningen överrensstämmande. Man kan till och med våga sig på en gissning hur det gått till.
    Nenséns uppteckning av gafseletraditionen vet ingenting annat om Nils Andersson, än att "han var en flykting, som kommit över från Finland till Gafsele med sin ko, sin hustru och sina barn.
    Man måste anta, att han redan i flera år bott i Sverige, antingen han som så många andra finnar farit över Bottenhavet för att vara sommardräng hos någon kustbonde och sedan inte återvänt, eller atthan som avskedad knekt efter freden 1660 stannat kvar i Sverige. Hans omvittnade "morskhet" inför rätten och även annars tyder onekligen på en viss världsvana, som man kan vänta sig av en gammalknekt. Men var han uppehållit sig före 1674? Alldeles utan ledtrådar är man inte.
    Man vet att Nils Anderssons hustru hette Ella Henriksdotter. Man vet också, att hon talade svenska, "för hon hade varit i Sidensjö. Kanske var hon släkt med eller rent av dotter till en Henrik finnepå torpet Holm, som förekommer i skattelängder på 1600-talet. Men det fanns flera finntorp i Sidensjö, och säkerligen hade Nils sökt upp stamfränderna där, som flyktingfinnarna brukade, och stammatdär, så länge han kunde. Det kan inte ha varit någon längre tid, för "lösfinnar" var illa tålda av svenskbefolkningen, och värdfolket riskerade bötesstraff, för att de huste dem. Första gången var bötesbeloppet 40 mark.
    Men längre in i skogarna mot lapplandsgränsen kunde lösfinnar bo som inhyses hos någon skattefinne utan större risk. Och "inhyses" betydde inte nödvändigtvis, att de bodde i samma gård. Lösfinnenkunde ha satt upp ett eget pörte och haft ko och egna svedjor i skogen. Så vet man, att det varit i Grundtjärn, den gamla finnbyn mellan Anundsjö och Liden. Där bodde ett par flyktingar, finnarnaOlof Andersson och Henrik Jonsson, i flera år, tills de fick köpa var sitt ödehemman i Junsele. I Grundtjärn hade också en Nils Andersson bott, tydligen på samma villkor, för vid Nätratinget 1667anmäldes, att "Nils Andersson från Grundtjärn köpt något hus och jord i Holm". När köpet anmäldes för tredje gången i augusti 1671, "klandrades" det av en granne, som ansåg sig ha bättre rätt tillstället, och Nils Andersson blev fråndömd torpet, fast han varit säker på sin sak, att han redan flytttat dit. Nu fick han ge sig därifrån, men vart? Först tillbaka till Grundtjärn-annat var väl inteatt göra--svedja, fiska och jaga och fara till vinter-och tingsmarknaden i Åsele för att göra affärer med handlarna från Umeå och Härnösand och byteshandla med lapparna liksom de andra ådalborna.
    Om man nu gissa, att det är just denne finne Nils Andersson, som sedan kommer till Gafsele-han förekommer inte vidare i handlingarna rörande Grundtjärn-så kan man också tänka sig, att han varit medpå januaritinget i Åsele 1674, och att domaren, som nyss läst upp lappmarksplakatet för menigheten, gett Nils Andersson, den "husarme" finnen, det rådet att ta tillfället i akt och bli nybyggare i Åsele.
    Under åren i Grundtjärn hade han med all sannolikhet både jagat och fiskat tillsammans med anundsjö och junselebor, och han kände nog till den "fiskebadsstuva" vid Gafselet, som junseleborna sattupp, och där de bodde under fiskesäsongen. Antagligen hade han också fått deras tillåtelse att bo i den, tills han kommit igång med nybygget, för någon osämja förekommer int-åtminstone inte förstatiden. Och fast stugan var enkel med jordgolc och britsar runt väggarna och en spis mitt golvet som lapparnas "arne" så var det bättre att bo i den än unnder en gran, som många andra nybyggare fickgöra. En god sak var att Lars Zakrisson, skattelappen på Semsjölandet, tog emot nykomlingarna med sådan välvilja. Han var välbärgad, som samer kunde vara på den tiden, och det berättas, att Nilsyngsta dotter fick vara hos honom, tills hon blev vuxen och kunde vara till nytta på nybygget.
    Hushållet var nog stort med de fyra äldre döttrarna och sonen Henrik, som tillsammans med föräldrarna strävade med allt, som måste göras: rödja för bete och ängsslåtter, sätta upp hus för folk och fäoch stängsel kring gården samt fälla skog för svedjor, som sedan skulle brännas och rensas och besås med rovfrö och råg. Att skaffa mat till alla tog tid och arbete. De fiskade förstås i älven ochandra fikevatten, och något gav väl vånorna i skogen. Mjölk hade man gott om sommartid, då betet var rikligt på myrarna och på Koholmen, men sommarsmöret måste sparas till försäljning på marknaden.Bra tillgång på barkbröd fanns på tallmoarna, men ett drygt arbete var det, innan barken kunde förvandlas till bröd. Hur högt värdet av en tallskog i närheten av gården skattades, kan man se bl.a. aven anmärkning till Nils Spoles karta över Risbäcks by i Anundsjö 1697 "Byn har.... tallskog, som inte endast förslår för byns eget behov av brödbark, utan också till försäljning åt andra byar".
    Någonstans i närheten av Nils Anderssons gård gjordes ett nybyggesförsök-stort mera blev det int-av den "stallbroder", som skall ha följt honom till Gafsele. Det kan inte ha varit någon annan än denAnders Andersson, som förekommer i första skattelängden, taxerad för 1 daler. Han och sonen Erik lämnade Gafsele omkring sekelskiftet för ett nytt försök i Holmträsk. Nils son Henrik började efternågra år ett eget nybygge längre upp på näset, men en verklig delning mellan honom och fadern blev det först 1688, då Nils vid tinget begärde en "skillnad" i hemmanet mellan sig och sina barn, så attHenrik skulle få behålla de "intakor han uppbrutit, sedan han giftade sig, och Nils fick behålla, vad han med sina andra barn uppröjt". Rätten förordnade, att synemännen sommaren därpå skulle bytamellan Nils och sonen. Av intresse är att båda begärde synemän från Junsele, av namnen att döma också de av finsk härkomst. Vid delningen fick Nils 2/3 och Henrik 1/3 av det ursprungliga nybygget,men "obytt behöll var och en den åkker, som de var för sig uppgjort".
    Sedan Henrik lämnat hemmanet, skaffade Nils drängar till hjälp i arbetet, och det är nog ingen tillfällighet, att åtminstone en var från Grundtjärn, den ofta omtalade Matts Pålsson, ej att förväxlamed hällannybyggaren med samma namn.
    Nu började också mågarna infinna sig. En av dem var kaplanens dräng Per Danielsson från Junsele, en slarver och Don Juan, som måste "förlika" sin förra fästmö i Anundsjö, innan han inför tingsrätten1684 högtidligen med "handslag stadfäste sin loven att äkta Marit Nilsdotter. Hans tid i Gafsele blev kort och olycksdiger, värst för svägerskan Ella Nilsdotter, som Åsele häradsrätt 1686 dömde tilldöden "enligr Mose lag", för att hon våren förut fött ett barn, vars fader svågern Per Danielsson var. Men denne hade dött ett par månader före tinget. Det hade skett så hastigt, att han "inte hunnitskrifta sig", och Ella fick ensam stå till svars för äktenskapsbrottet. Hon bedyrade, att hon blivit tagen med våld, då hon och svågern var på hemväg från Anundsjö, dit de lett en oxe till deraskyrkoherde. Som bevis för våldet berättade hon, att hon vid det tillfället brutit ena armen, och fadern Nils Andersson kom också ihåg, att Ella vintern efteråt inte kunnat koka gröten, för tt honvarit ofärdig i sin arm. Men annars uppträdde han inte till dotterns försvar. Han hade t.o.m. skickat sin dräng att hämta henne tillbaka, då hon strax före tinget försökt rymma till Junsele. Någonblödighet märker man inte hos honom vare sig då eller senare.
    Ellas föräkringar möts med misstro. Varför hade hon inte genast berättat det som hänt för föräldrarna? Den döde svågern hade visserligen "i förstone någorlunda tillstått sin gärning men på sistoneställt sig som om han inte ville veta därav". Rymningsförsöket blev en ytterligare anklagelsepunkt, och rätten resolverade, att den "inte kunde Ella Nilsdotter från livsstraffet befria...PehrDanielssons själ är under Guds dom, syndakroppen ägnas en neslig begravning".
    En dödsdom måste emellertid underställas hovrätten, och det är intressant att märka hur annorlunda den såg på detta mål. Enligt protokoll av den 20 febr, 1686 resolverades, att Ella Nilsdotter skulle"plikta med 80 dlr smt för horsbrottet och 40 dlr för skyldskapet och, där hon ej orkade, slita ris och stå uppenbara skrift".
    Att domen gått i uppfyllelse attesterades året därpå av kyrkoherde och tolvmän i Anundsjö, som intygade, att då Ella "intet ägde att böta med, hade hon blivit för tingshusdörren hudstruken, ståttuppenbar skrift och blivit landshövdingedömet förvist". Hennes vidare öden är okända.
    Till finnarna i Gafsele slöt sig redan omkring 1679 en junselebo, Anders Jonsson från Edens by, en yngre son till nämndeman Jon Andersson. Om honom har jag berättat på annat ställe, men det skadarinte med en repetition. Anders Jonsson började med ett nybygge en bra bit bortom de första gårdarna och var troligen redan då gift med Karin Nilsdotter. Annars hade väl inte hennes far Nils Anderssontillåtit "intrånget". Han såg ogärna, att han fick grannar, som skulle dela fiskevatten och jaktmarker med honom. Han villle inte heller tåla, att junseleborna fortsatte med sina sedvanliga jakt- ochfiskefärder på allmänningen mot Gafsele. Han stämde dem inför tinget i Resele 1681, "klagande att han blivit på allmänningen mycket trängder" av dem. Han fick medhåll av rätten, som förbjödjunseleborna att jaga och fiska på allmänningen "utan vederbörandes lov längre än en mil från deras by".
    Detta blev anledning till mycket bråk, som fortsatte långt in på 1700-talet, eftersom Junseleborna i det längsta försökte hävda sina gamla jaktmarker, och ingen riktigt visste, var allmänningensgränser gick.En förargelse liknande den jag berättade om i samband med Mats Pålsson i Hälla (blad 1:20-21) drabbades Nils Andetsson av några år senare. Den finns inte omtalad i urkunderna men ärbevarad i traditionen. Det berättas att Nils Andersson en vår stod nere på älvbrinken och såg, hur många täljda spånor flöt förbi med strömmen. Han förstod att någon höll på med ett husbygge högreupp, säkerligen i Noret, alldeles inpå knutarna. Han skall ha blivit så ursinnig, att han genast ville rusa iväg och driva bort inkräktaren.
    Men han måste lugna ner sig, när han fick veta, att inkräktaren var klockaren Adam Kristoffersson, och att denne hade lov att slå sig ned på prästbordet, som då sträckte sig ända ner till Noret.
    Att Nils Andersson hade ett häftigt humör är tydligt, men han skall också ha varit munter och språksam och modig. Traditionen säger, att han varit så modig och tilltagsen, att han en gång sökt uppsjälva kungen för att begära skydd mot junseleborna. Vid stora bron i Själevad skall han ha stått, när kungen for förbi, och fått tala med honom om sina problem, och kungen hade lovat bekräfta hanssäkerhet, när han kommit tillbaka till Stockholm.
    Fast denna tradition låter lite äventyrlig, är den så väl belagd i tid och rum, att den måste ha något verklighetsunderlag. Karl XI företog ju en resa upp till Torneå sommaren 1694, och vid både uppoch nedresan gjorde han uppehåll för att äta middag hos prosten i Själevad, och naturligtvis hade där samlats folk, som hoppades få se och och kanske tala med kungen. Nils Andersson kan mycket väl hastått dår han också, fast hans ärende kan inte ha varit det som traditionen säger. Något bråk med junseleborna förekom inte den tiden, och någon fara för Nils Anderssons "säkerhet" förelåg inte, förnu hade han "faste" på sitt hemman och hade redan skattat några år för det. Men bekymret och osäkerheten kan ha rört just skatten. Enligt lappmarksplakatets bestämmelser skulle Nils Andersson efterde 5 frihetsåren betala s.k. lappskatt, och den utgjordes dels i penningar, dels i naturprodukter. Ett lappskatteland räknades lika med 1/2 mantal, men Nils, som lagt under sig en så stor del avSemsjölandet, ansågs skatta för 1 1/2 mantal. Närmaste grannen Zakris Larsson skattade enligt skattelängden 1692 för sitt halva mantal följande:
    i kronoskatt 1 dlr
    haxepalkan 1 par lappskor
    tionde till kyrkan----q lispund torra gäddor
    lagmansränta----1 par handskar
    Samma år betalade Nils Andersson:
    i kronoskatt----3 dlr
    haxepalkan----1 par lappskor
    tionde till kyrkan----1 lispund tora gäddor
    lagmansränta----1/2 lispund torra gäddor
    Skatten upptogs av fogden från Umeå i samband med vintertinget. Samtidigt pågick marknaden, då både nybyggare och samer fick ihop de nödvändiga dalrarna till skatten genom försäljning av allehandalappmarksvaror till de uppresta köpmännen från Umeå och Härnösand. Och några större svårigheter tycks det inte ha varit-än så länge.
    Men bistrare skule det bli. Redan vid uppbörden 1692 hade fgden Renhorn med sig en kungörelse från landshövding Strijk i Umeå, att också ångermanlandslapparna och med dem nybyggarna hädanefter skullebetala samma förhöjda skatt, som han hade föreskrivit i de andra lappmarkerna och det i kontanter, inte längre i naturaprodukter. Naturligtvis väckte det stor oro och förbittring, och vid tinget 1693framförde åseleallmogen sin protest. Vem som förde deras talan är inte omtalat i protokollet, men det var ord och inga visor:"Allmogen besvärade sig, att de äro av befallningsman Renhorn graverademed högre skatt än de tillförene varit vana att utgöra.....begärde att få veta, om sådant är Hans Kongl. Maj:ts vilja eller intet". Häradsrätten förklarade sig inte kunna yttra sig i detta mål, "tyremitteras allmogen till vederbörande höga överhet att i all underdånighet sin ansökan göra, om de förmoda sig någon påökt gravation kunna slippa".Det förefaller inte omöjligt, att dt var detta ärende, som Nils Andersson lade fram för kungen vid stora bron i Själevad, och i så fall kan han ha fått lugnande besked. Den strijkska skattläggningenhade mött motstånd över hela länet och måste avskrivas. Vid nästa skatteuppbörd i Åsele kunde allmogen till sin lättnad erfara, att skatten i stort sett förblev "vid det gamla", och att det kunde dåligga nära till hands att tro, att det var Nils Anderssons förtjänst.
    En nyhet blev det i alla fall. Skatten i "persedlar" avskaffades, och allt skulle betalas i penningar. Nils Andersson i Gafsele, betalade 7 dlr, Anders Jonsson, hans måg, 5 dlr och lapparna mellan 1och 5 dlr, beroende på lapplandens stora och övriga omständigheter, som lappmännen redogjorde för vid uppbörden.
    Nybyggarnas "säkerhet", som Nils Andersson skall ha vädjat för och som bestod i ett visst antal frihetsår och frihet från krigstjänst och extra pålagor, blev mycket riktigt bekräftad i det nya"lappmarksplakatet", som Larl XI utfärdade sommaren 1695. Men att detta dokument innebar en högst väsentlig skärpning av kraven på nybyggarna, stod väl inte klart för alla förrän senare.
    Medan förordningen av 1673 inte fordrade något verkligt åkerbruk på nybyggena, stadgades nu, att en nybyggare under frihetsåren skulle ha odlat upp åker, röjt ängesland och t.o.m. anlagt humlegårdsamt satt upp ett visst antal hus och stängsel kring gården. allt enligt vad som gällde för hemman i kustbygderna. Många nybyggesförsök i lappmarken skullle komma att stupa på de kraven. Men iGafsele var man redan i full gång, och hade det på det hela taget bra.
    Genom de många tingsprotokollen rörande gafseleborna kan man åtminstone glimtvis få en inblick i hur de inrättat det för sig. Om själva stugorna får man inte veta något direkt. Me de var vanligafinnpörten med en jättestor ugn och liggplatser ovanpå "jällen" som omnämnes i en barnramsa, upptecknad av Nensén. Den väldiga stenhögen på det ställe, där Nils Anderssons stuga skall ha stått, ärkanske en lämning av pörtespisen. På gården hade Nils bl.a. en badstuga, ett härbärge för svedjeråg och korn och en jordkällare, där han förvarade smörbyttor och kaggar med saltfisk. Det mesta varväl avsett att säljas på marknaderna, åtminstone smöret. Bröd av enklare slag bakades till julen. I vardagslag tycks man ha ätit mycket gröt av rågskräde blandat med barkmjöl. Det fordrades krafteratt stampa ihop en sådan gröt. Inte underligt att Ella Nilsdotter inte kunde koka gröt den vintern hon var ofärdig i en arm.
    Rågen maldes på handkvarn, och för kornet hade man en "grynstamp" av den typ, som användes allmänt på den tiden och som bestod av en tjockbottnad tunna och en nedtill spikbeslagen stamp med handtag.

    **********************
    GAFSELE FINNEMARK.
    I männens klädedräkt ingick ett typiskt finskt ytterplagg, "gråskjorteln" av vadmal, som drogs över huvudet och höllls samman av ett mässingsbeslaget bälte. Det har förekommit i Värmlands skogsbygderända in på 1800-talet och har berömts för att den gav skydd mot både köld och väta. Vadmal köpte man från Anundsjö eler av handlarna på marknaden. Först senare började kvinnorna i Gafsele vävasjälva. Också hampan till näten köptes utifrån. I Ådalen fanns några bönder som börjat odla hampa, men det blev inte så bra, så man föredrog att köpa den, som härnösandsborgarna importerade ochsålde. Annat som måste köpas var krut och bly för jakten, som än så länge jämte fisket var viktigare för uppehället än jordbruket. Det var framför allt jaktbytet som gav pengar.
    Värdefullast var bävern, både för skinnets och bävergällens skull, men också järv och räv var eftertraktade. Där sköts och gillrades för alla möjliga villebråd, och i "sörkörarnas" skrindor hopadespälsverk, fågel och harar. Gafseleborna hade kärt av fjällsjö och junselebor att den direkta handeln med köpare söderut var mer lönande än marknadshandeln med borgarna från Umeå och Härnösand, ochnär vi läser i tingsprotokollet 1690, att Nils Anderssons dräng, Matts Pålsson "sades vara till Kopparberget förrest", är det lätt att förstå, att han hade skrindan full med lappmarksprodukter, somhan skulle sälja till gruvfolket för husbondens räkning. Kopparberget vid Falun hörde liksom Stockholm till de orter, där bönderna hade rätt att sälja "sin egen avel", d.v.s. gårdens avkastning-tillhandlandenas stora förtret. Hur mycket som verkligen var gårdens "avel" är väl osäkert. Nog smusslades det åtskilligt med byteshandeln med samerna, då inte bara rovor och brännvin utan också krut,bly och tobak kunde lämnas mot renostar och skinn.
    En verklig olycka för Nils Andersson och hustrun Ella blev sonen Henriks giftermål med den senare så beryktade "hustru Brita i Gafsele". Hennes trätor och slagsmål fyller tingsprotokollen ett partiotal år framåt. Hon är också ihågkommen i traditionen, som säger att både hon och Henrik var "elaka och vilda människor". Kanske var Brita värsta, och något kunde bero på hennes härkomst. Brita vardotter till Olof Andersson, en av de förut omtalade finnarna som flyttade från Grundtjärn till Junsele. Han var på sin tid en beryktad "visfinne", som troddes kunna trolla. Somliga ådalsbönderanlitade honom, när de ville vara säkra på att få "öllycka" vid bryggningen. Det gick till så att de sände en betrodd gumma till honom med lite malt i en påse och en "vit penning". Med penningenrörde han om i maltet under diverse besvärjelser och hokus-pokus. Gumman vände så hem igen med det förtrollade maltet-den vita penningen behöll han. Detta och andra trollkonster som han förövat kom idagen vid den stora trolldomsprocessen på 1670-talet, och Olof dömdes att slita spö och springa gatlopp. F.ö. var han stursk och storordig, och en gång dömdes han till böter för att han förolämpattingsrätten i Resele. Vid samma ting blev hans hustru och dottern Brita bötfällda för att de okvädat och slagit en grannhustru.
    Denna Brita Olofsdotter var det nu som kommit till nybygget i Gafsele och med henne all den ofrid och osämja, som avspeglas i tingsprotokollen. När hennes elekhet blev för stor och handgriplig,anklagade svärföräldrarna henne hos tingsrätten, och vid de omständiga förhören berättades, hur hon överfallit svärmor Ella med slagsmål och glåpord, hur hon slagit sitt svärfolks vallhjon en blånad,hur on låtit sina barn snatta saltfisk och smör ur Nils källare o.s.v. Men hon anklagades också av lapplänsman för att hon slagit honom tre örfilar, när han kom å tjänstens vägnar för att "båda iskjuts" åt tingsfolket, och av prästen för att hon och mannen ofredat honom i prästgården och hotat att "inom tre år ta av honom kappan och vita kjortelen". Bakom det sista kan man ana gammalt groll.Prästen var den junselefödda Daniel Edin, och hans far, den aktade nämndemannen Salmon Persson i Eden, hade suttit i rätten, som utdömde betesstraffet på fadern och henne själv.
    Inte heller tingsrätten i Åsele var mild mot hustru Brita utan dömde henne flerfaldiga gånger till böter under stränga förmaningar och med hot, att om hon inte bättrade sig, skulle hon med mannen"bli skild från sitt svärfolk". Böterna kunde hon naturligtvis inte betala med penningar, utan hon fick efter vanligheten i Åsele "plikta med kroppen", men mycket bättre tycks hon inte blivit av det.
    Det kan inte förnekas, att finnblodet ibland också kokade över hos de hårt prövade svärföräldrarna. Så t.ex. när Brita år 1698 "beryktat" hustru Ella för att ha övat trolldomskonster tillsamman medsina döttrar på "helge torsdags" morgon, Kristihimmelfärdsdagen. Hustru Ella svarade med att anmäla för tingsrätten, att Britas döttrar-Ellas barnbarn-"brukade signerier med boskapen". Det måstesjälvfallet bli tingsförhör om den saken, för signeri var straffbar vidskepelse, fast inte så gruvlig som trolldom.
    Vid förhören erkände flickorna, de var i 15-års ålder, att de hade tagit nöthår, som de blandat med salt och lagt i en skälla, och på en söndagsmorgon hade de gett det åt boskapen att äta, för attden skulle hålla ihop under sommarbetet i skogen. Till sådana signerier med salt hörde alltid någon, som man nu kan tycka oskyldig ramsa, som slutade med gudsnamnet. Det räknades som en svår hädelse,och det var bra för flickorna, att de inte pressades på den punkten. Domen blev därför tämligen mild: "De skulle sitta i stocken framför kyrkan en söndag och av prästerskapet undervisas".
    Vad beskyllningen mot hustru Ella beträffar, tystades den helt enkelt ned, mycket tack vare prästen herr Daniel. Men att hon haft något fuffens för sig på den urgamla vårfestdagen måste man nog anta.Det som berättades av åsyna vittnet hustru Brita om det utklädda "beläte", som Ella och döttrarna fört i någon slags procession, påminner alltför mycket om de vårfestriter, som på "helge torsdag" förekom i det inre Finland, därifrån så många skogsfinnar kommit, Elllas släkt kanske också. Vem kan förtänka Ella, om hon efter de många och svåra nödåren på 1690-talet en vår tillgrep urgamla trolldomsmedel för att säkra återväxten.
    Om sådana riter till främjande av skörden också senare förekommit i Åsele-det finns inga direkta belägg för det-, så har de väl snarast kommit från Anundsjö, där det var sed, att kvinnorna på fettisdagen skulle stå på skidor i "rännbacka". Den som stod säkrast och längst skullle till hösten skörda det längsta linet. En åselefödd gumma i Vilhelmina ville ännu på 1870-talet och stå i "rännbacka" på fettisdagen, fast hon var gammal och skröplig. Den som 50 år efteråt berättade om henne förstod inte, varför hon gjorde så. Förstod hon det själv? Och var det i så fall kornskörden hon ville rädda?

    Med tiden försvann de purfinska inslagen i gafselelivet. I stället skedde en hastig försvenskning där, även myndigheterna fortsatte att tala om "gafselefinnarna". Så var t.ex. alla Nils Anderssons mågar svenskfödda. De mest betydande var Anders Jonsson från Junsele, redan omnämnd, och Ingel Persson, som jag också berättat om. Efterkommande till honom finns bl.a. i Harrsjön.

    Död:
    troligt dödsår

    Familj/Make/Maka: Ella Henriksdotter. Ella (dotter till Henrik Jonsson) föddes cirka 1630 i Grundtjärn, Anundsjö; dog den 21 Apr 1711 i Gafsele, Åsele. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 3. Karin Nilsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes i Gafsele, Åsele.
    2. 4. Märet Nilsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes i Gafsele, Åsele.
    3. 5. Ella Nilsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes i Gafsele, Åsele.
    4. 6. Hindrik Nilsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes i Gafsele, Åsele; dog den 24 Feb 1713.
    5. 7. Gertrud Nilsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes cirka 1675 i Gafsele, Åsele; dog den 2 Sep 1722 i Gafsele, Åsele.
    6. 8. Margareta Nilsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes cirka 1675 i Gafsele, Åsele; dog 1740.


Generation: 3

  1. 3.  Karin Nilsdotter Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Nils2, 1.Anders1) föddes i Gafsele, Åsele.

    Familj/Make/Maka: Anders Jonsson. Anders (son till Jon Andersson och Malin) föddes 1649 i Eden, Junsele; dog 1731 i Gafsele, Åsele. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 9. Ella Andersdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes i Gafsele, Åsele.
    2. 10. Jon Andersson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes cirka 1670 i Gafsele, Åsele; dog 1768 i Gafsele, Åsele.
    3. 11. Nils Andersson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes cirka 1685 i Gafsele, Åsele; dog 1747 i Svanabyn, Dorotea.
    4. 12. Per Andersson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1703 i Gafsele, Åsele; dog den 21 Maj 1721 i Gafsele, Åsele.
    5. 13. Karin Andersdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1707 i Gafsele, Åsele; dog 1743 i Örträsk, Lappland.

  2. 4.  Märet Nilsdotter Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Nils2, 1.Anders1) föddes i Gafsele, Åsele.

    Familj/Make/Maka: Per Danielsson. Per föddes i Krånge, Junsele; dog 1686 i Gafsele, Åsele. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 14. Daniel Persson Luth  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1684 i Gafsele, Åsele; dog 1735 i Sörflärke, Anundsjö.

  3. 5.  Ella Nilsdotter Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Nils2, 1.Anders1) föddes i Gafsele, Åsele.

    Noteringar:

    Födde oäkta barn till sin svåger, påstod att det var våldtäkt, dömdes till döden [!] för äktenskapsbrott av Åsele häradsrätt, men det ändrades till böter av hovrätten.


  4. 6.  Hindrik Nilsson Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Nils2, 1.Anders1) föddes i Gafsele, Åsele; dog den 24 Feb 1713.

    Familj/Make/Maka: Brita Olofsdotter. Brita föddes 1650; dog den 25 Nov 1732. [Familjeöversikt] [Familjediagram]


  5. 7.  Gertrud Nilsdotter Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Nils2, 1.Anders1) föddes cirka 1675 i Gafsele, Åsele; dog den 2 Sep 1722 i Gafsele, Åsele.

    Familj/Make/Maka: Ingel Persson. Ingel (son till Per Ingelsson och Kerstin Mårtensdotter) föddes 1670 i Sil, Fjällsjö; dog den 19 Maj 1723. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 15. Ingel Ingelsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes i Gafsele, Åsele.
    2. 16. Nils Ingelsson Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes i Gafsele, Åsele; dog före 1725.
    3. 17. Per Ingelsson Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1700 i Gafsele, Åsele; dog 1772.
    4. 18. Margareta Ingelsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1706 i Gafsele, Åsele; dog den 15 Okt 1776 i Tåsjö, Ångermanland.
    5. 19. Kerstin Ingelsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1709 i Gafsele, Åsele; dog den 18 Aug 1776 i Tåsjö östra by, Tåsjö.
    6. 20. Karin Ingelsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 30 Apr 1713 i Gafsele, Åsele; dog 1785 i Hälla, Åsele.

  6. 8.  Margareta Nilsdotter Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Nils2, 1.Anders1) föddes cirka 1675 i Gafsele, Åsele; dog 1740.

    Familj/Make/Maka: Ingel Olofsson. Ingel föddes 1671 i Gafsele, Åsele; dog 1712. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 21. Olof Ingelsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1701 i Vallen, Sidensjö; dog 1784 i Arnäs, Ångermanland.


Generation: 4

  1. 9.  Ella Andersdotter Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (3.Karin3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes i Gafsele, Åsele.

    Ella gift Erik Andersson den 23 Apr 1712 i Åsele, Lappland. Erik dog 1718. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 22. Karin Eriksdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 7 Mar 1715 i Holmträsk, Åsele; dog 1778 i Holmträsk, Åsele.

  2. 10.  Jon Andersson Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (3.Karin3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes cirka 1670 i Gafsele, Åsele; dog 1768 i Gafsele, Åsele.

    Andra Händelser och Attribut:

    • Yrke: bonde, sockensmed

    Noteringar:

    Bodde i Gafsele;
    bror till Nils Andersson som blev nybyggare i Svanabyn 1734.

    Jon gift Elisabet Matsdotter den 22 Maj 1710 i Åsele, Lappland. Elisabet (dotter till Mats Pålsson och Apollonia Eriksdotter) föddes i Hälla, Åsele; dog Feb 1738 i Gafsele, Åsele; begravdes den 24 Feb 1738. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 23. Anders Jonsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 28 Aug 1712 i Gafsele, Åsele; dog 1760 i Överrissjö, Åsele.
    2. 24. Karin Jonsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 26 Mar 1714 i Gafsele, Åsele; dog 1783 i Almsele, Åsele.
    3. 25. Brita Jonsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 15 Jul 1716 i Gafsele, Åsele; dog den 23 Dec 1716.
    4. 26. Mats Jonsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 26 Dec 1718 i Gafsele, Åsele; dog 1784.
    5. 27. Per Jonsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 28 Apr 1721 i Gafsele, Åsele; dog den 21 Maj 1721.
    6. 28. Per Jonsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 7 Mar 1725 i Gafsele, Åsele; dog den 12 Mar 1803.
    7. 29. Mikael Jonsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1727 i Gafsele, Åsele; dog 1786 i Svanabyn, Dorotea.
    8. 30. Gertrud Jonsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 26 Jun 1730 i Gafsele, Åsele; dog den 2 Okt 1814 i Mårdsjö, Dorotea.

  3. 11.  Nils Andersson Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (3.Karin3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes cirka 1685 i Gafsele, Åsele; dog 1747 i Svanabyn, Dorotea.

    Noteringar:

    Flyttar till Svanabyn ca. 1737. Kommer från Holmträsk.

    Nils gift Ingeborg Eriksdotter 1729. Ingeborg (dotter till Erik Olofsson och Ingeborg Danielsdotter) föddes cirka 1705 i Krånge, Junsele; dog 1774. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 31. Anders Nilsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 2 Dec 1730 i Holmträsk, Åsele; dog 1773 i Svanabyn, Dorotea.
    2. 32. Karin Nilsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 22 Jan 1732 i Holmträsk, Åsele; dog den 20 Dec 1804.
    3. 33. Ingeborg Nilsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 24 Feb 1734 i Holmträsk, Åsele.
    4. 34. Kerstin Nilsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 26 Apr 1736 i Holmträsk, Åsele.
    5. 35. Malin Nilsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 12 Mar 1739 i Svanabyn, Dorotea; döptes den 12 Mar 1739; dog den 6 Okt 1800 i Torvsjö, Åsele.
    6. 36. Erik Nilsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 5 Dec 1742 i Svanabyn, Dorotea; dog den 6 Okt 1816 i Bäsksjö, Vilhelmina.
    7. 37. Daniel Nilsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1744 i Svanabyn, Dorotea; dog 1788 i Fredrika (Viska), Lappland.

  4. 12.  Per Andersson Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (3.Karin3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes 1703 i Gafsele, Åsele; dog den 21 Maj 1721 i Gafsele, Åsele.

  5. 13.  Karin Andersdotter Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (3.Karin3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes 1707 i Gafsele, Åsele; dog 1743 i Örträsk, Lappland.

    Noteringar:

    Flyttar till Vägsele, Lycksele.

    Karin gift Erik Eriksson 1726. Erik föddes i Vägsele, Lycksele. [Familjeöversikt] [Familjediagram]


  6. 14.  Daniel Persson Luth Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (4.Märet3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes 1684 i Gafsele, Åsele; dog 1735 i Sörflärke, Anundsjö.

    Andra Händelser och Attribut:

    • Yrke: Båtsman i Anundsjö

    Daniel gift Ingeborg Nilsdotter 1713. Ingeborg föddes 1691 i Norrmesunda, Anundsjö; dog 1769 i Sörflärke, Anundsjö. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 38. Per Danielsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1714 i Norrmesunda, Anundsjö; dog 1783 i Sörflärke, Anundsjö.
    2. 39. Nils Danielsson Björk  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 10 Jun 1718 i Bredbyn, Anundsjö; dog 1797 i Gulsele, Junsele.
    3. 40. Hans Danielsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1721 i Anundsjö, Ångermanland; dog 1742.
    4. 41. Daniel Danielsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 4 Nov 1724 i Sörflärke, Anundsjö; dog den 1 Jul 1810 i Torvsele, Åsele.
    5. 42. Karin Danielsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 3 Mar 1732 i Sörflärke, Anundsjö; dog den 8 Feb 1810 i Moflo, Ådals-Liden.

  7. 15.  Ingel Ingelsson Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (7.Gertrud3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes i Gafsele, Åsele.

    Andra Händelser och Attribut:

    • Yrke: Handelsman

    Noteringar:

    Flyttar till Härnösand


  8. 16.  Nils Ingelsson Gavelin Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (7.Gertrud3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes i Gafsele, Åsele; dog före 1725.

    Noteringar:

    Tar sig namnet Gavelin. Student i Uppsala.


  9. 17.  Per Ingelsson Gavelin Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (7.Gertrud3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes 1700 i Gafsele, Åsele; dog 1772.

    Noteringar:

    källa Roland Forssén -PER INGELSSON GAVELIN, NYBYGGARE OCH LÄNSMAN 1700 * 1772 (72) f 1700 i Gafsele, Åsele sn (AC), d 1772 (ib),son till Ingel Persson, Sil, Fjällsjö fs (Y), och h h Gertrud Nilsdtr,Gafsele, Åsele, giftdär omkr 1695 med Magdalena Sjöberg, f 1709 i Sollefteå (Y), dotter till khde Erik Sjöberg, f 1681, och h h Christina Edin, f 1685. Per Ingelsson antog samtidigt med brodern Ingel, handlande iStockholm f 1702, namnet Gavelin efter det att deras yngre bror Nils gjort detta inför sin planerade prästutbildning i början av 1720-talet, men som kort tid därefter avlidit. Sedan fadern IngelPersson avlidit i maj 1723 blev Per som äldste son i familjen ensam ägare till hemmanet i Gafsele, sedan brodern Ingel överlåtit sin andel åt honom för att själv bli handlande i Härnösand. Två avPers systrar, Marget f 1706 och Kerstin f 1708 gifte sig 1726 i Tåsjö, Fjällsjö sn (Y), sedan två av dess söner vandrat till Gafsele för att fria till Ingel Perssons döttrar. En av dessa, Kerstin,gifte sig med bonden, nämndemannen och kyrkvärden Lars Johansson, f 1706 i Östertåsjö. Deras dotter Elisabeth Larsdotter har av Tyko Lundkvist beskrivits som "En kvinna av norrländsk nybyggaradel":"Liksom de första pionjärerna som tog sig över till Nordamerika med May Flower 1620 alltid har betraktats som inflyttaradel i Amerika, har ättlingarna efter gavselenybyggarna alltid betraktats somett särskilt folk, kanske därför att man länge ansåg nybygget Gavsele vara det först upptagna i Lappland". Att det därför omnämnts i skrift mer än andra jämn gamla nybyggen kan också ha medverkat.(Lundkvist) Per Ingelsson Gavelin efterträdde Abram Grelsson som länsman i Åsele 1743. Det innebar att han en stor del av sommaren måste lämna arbetet på den egna gården för att syna nybyggen, ensyssla som ålåg länsman och som med tiden blev alltmer krävande. Det fordrades grundliga undersökningar om det sökta ställets lämplighet och tillgång på åkerjord, slåttermyrar och svedjeskog,ungefärlig omfattning av odlingslägenheter skulle anges och överenskommelse träffas med samen på skattelandet om del i fiskevatten och jaktmark (Ruth Gavelin).Länsmännen blev ofta utsatta för kritik för sina åtgärder. De viktiga arbetsuppgifterna var annars att handha polis- och åklagarväsendet och att utföra verkställighetsåtgärder inom skatteindrivningoch utmätning.Så här karaktäriseras en länsman i Fäderneslandet 1897: "De små togos med en oftast väl öppen brutalitet, de förmögna bönderna i vått och torrt med överlägsen självbelåtenhet och de överordnade ochstora med en alltför ofta sliskig undergivenhet" (Anundsjöboken s 410).Bortåt 60-talet nybyggen skall ha kommit till under länsman Gavelins tid. Kort före sin död fick han vid tinget 1770 offentligt erkännande för vad han uträttat. I protokollet är antecknat att "hansett sitt förnämsta nöje däruti att anskaffa arbetare från andra orter och dem övertala till nybyggens anläggning, och sedermera dem bisprungit med med mogna underrättelser och penningförskott tilldess de hunnit sig någorlunda rota". Vid junitinget 1772 fick han och två särskilt förtjänta nybyggare, Henrik Mattsson i Tjärn och Pål Danielsson i Oxvattnet som "nådebelöning" motta ensilverpenning, Patriotiska Sällskapets förtjänstmedalj i silver som slika idoga lantbrukare förunnades" (Ruth Gavelin Å:62).På våren detta år, 1772, dog Per Gavelin på sitt nybygge i Gafsele i en ålder av 72 år. Hans söner Erik och Daniel efterträdde honom på det delade hemmanet, den förste en tid länsman, den andregästgivare, återflyttad från Anundsjö, där han 1765 gift sig med Kerstin Pehrsdotter i Kubbe, vilket medförde att hans efterkommande därefter kunde räkna anor från bonden Oloff verksam på 1530-taleti Skalmsjö by (Y). * Gift 1727 i Åsele med Magdalena Sjöberg.

    Per gift Magdalena Sjöberg den 24 Feb 1727 i Åsele, Lappland. Magdalena föddes den 13 Aug 1709 i Sollefteå, Ångermanland; dog den 6 Sep 1799 i Gafsele, Åsele. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 43. Erik Persson Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 25 Jul 1729 i Gafsele, Åsele; dog den 11 Maj 1799.
    2. 44. Gertrud Persdotter Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 27 Sep 1731 i Gafsele, Åsele.
    3. 45. Kerstin Persdotter Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 23 Mar 1733 i Gafsele, Åsele.
    4. 46. Magdalena Persdotter Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1735 i Gafsele, Åsele.
    5. 47. Ingel Persson Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 5 Mar 1737 i Gafsele, Åsele; dog den 12 Okt 1815 i Gafsele, Åsele.
    6. 48. Margeta Persdotter Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 10 Jun 1739; dog den 3 Jan 1821.
    7. 49. Daniel Persson Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 14 Aug 1741 i Gafsele, Åsele; dog den 8 Jan 1801.
    8. 50. Per Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 17 Dec 1743 i Gafsele, Åsele; dog den 27 Feb 1796 i Vilhelmina (Volgsjö), Lappland.
    9. 51. Johannes Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 7 Jun 1746 i Gafsele, Åsele.
    10. 52. Katarina Persdotter Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1748 i Gafsele, Åsele; dog den 20 Jul 1815 i Gafsele, Åsele.
    11. 53. Nils Persson Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 12 Dec 1750 i Gafsele, Åsele; dog den 11 Okt 1821 i Söråsele, Åsele.
    12. 54. Brita Persdotter Gavelin  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1754 i Gafsele, Åsele; dog den 21 Sep 1847.

  10. 18.  Margareta Ingelsdotter Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (7.Gertrud3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes 1706 i Gafsele, Åsele; dog den 15 Okt 1776 i Tåsjö, Ångermanland.

    Margareta gift Per Andersson den 20 Nov 1726 i Åsele, Lappland. Per (son till Anders Göransson och Gunilla) föddes den 17 Feb 1703 i Tåsjö östra by, Tåsjö; döptes den 21 Feb 1703; dog den 17 Sep 1775 i Tåsjö östra by, Tåsjö. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 55. Ingel Persson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 15 Jul 1728 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 17 Sep 1804 i Gafsele, Åsele.
    2. 56. Anna Persdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 26 Feb 1730 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 20 Okt 1762 i Hoting, Tåsjö.
    3. 57. Anders Persson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 15 Mar 1732 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 3 Dec 1799 i Nybäcken, Tåsjö.
    4. 58. Per Persson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes Mar 1734 i Tåsjö östra by, Tåsjö; döptes den 24 Mar 1734; dog den 20 Okt 1771.
    5. 59. Göran Persson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 23 Feb 1736 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 13 Jun 1810 i Näset, Bodum.
    6. 60. Gertrud Persdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 26 Maj 1737 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 2 Jun 1742.
    7. 61. Nils Persson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 17 Nov 1739 i Tåsjö östra by, Tåsjö.
    8. 62. Margareta Persdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 22 Sep 1742 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 1 Apr 1808 i Avaträsk, Dorotea.
    9. 63. Gertrud Persdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 1 Maj 1744 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 7 Aug 1816 i Rudsjö, Fjällsjö.
    10. 64. dödfödd Andersson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 16 Jun 1746 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 16 Jun 1746.
    11. 65. Kerstin Persdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 10 Apr 1748 i Tåsjö östra by, Tåsjö.
    12. 66. Zakarias Persson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 22 Apr 1750 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 21 Jun 1772.

  11. 19.  Kerstin Ingelsdotter Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (7.Gertrud3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes 1709 i Gafsele, Åsele; dog den 18 Aug 1776 i Tåsjö östra by, Tåsjö.

    Noteringar:

    Död:
    Död i bröstvärk i fäbodstället vid Risholmsviken.

    Kerstin gift Lars Johansson den 20 Nov 1726 i Åsele, Lappland. Lars (son till Johan Hokkinen Johansson och Anna Göransdotter) föddes den 7 Apr 1706 i Kroknäset, Tåsjö; dog den 5 Okt 1775 i Kroknäset, Tåsjö. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 67. Anna Larsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 2 Feb 1729 i Kroknäset, Tåsjö; dog den 16 Feb 1784 i Tåsjö, Ångermanland.
    2. 68. Ingel Larsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 14 Mar 1730 i Kroknäset, Tåsjö; dog den 28 Dec 1754 i Ön, Bodum.
    3. 69. Johannes Larsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 16 Dec 1731 i Kroknäset, Tåsjö; dog den 25 Maj 1764.
    4. 70. Gertrud Larsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 7 Apr 1734 i Kroknäset, Tåsjö; dog den 23 Dec 1812 i Nybäcken, Tåsjö.
    5. 71. Lars Larsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 19 Sep 1735 i Kroknäset, Tåsjö; dog den 20 Nov 1811.
    6. 72. Nils Larsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 4 Aug 1737 i Kroknäset, Tåsjö.
    7. 73. Kristina Larsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 4 Maj 1739 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 15 Mar 1816 i Kroknäset, Tåsjö.
    8. 74. Elias Larsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes 1742 i Kroknäset, Tåsjö; dog den 8 Feb 1793.
    9. 75. Margeta Larsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 2 Maj 1744 i Kroknäset, Tåsjö.
    10. 76. Elisabet Larsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 2 Mar 1746 i Kroknäset, Tåsjö; dog den 22 Jul 1834 i Fredrika (Viska), Lappland.
    11. 77. Per Larsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 29 Jul 1748 i Kroknäset, Tåsjö; dog den 24 Feb 1749.
    12. 78. Göran Larsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes Jul 1750 i Kroknäset, Tåsjö; döptes den 29 Jul 1750; dog den 9 Apr 1811 i Rörström (Röström), Tåsjö.
    13. 79. Karin Larsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 8 Mar 1752 i Kroknäset, Tåsjö; dog den 12 Jan 1834 i Brattbäcken, Tåsjö.
    14. 80. Justina Larsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes Sep 1754 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog Aug 1762; begravdes den 29 Aug 1762.

  12. 20.  Karin Ingelsdotter Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (7.Gertrud3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes den 30 Apr 1713 i Gafsele, Åsele; dog 1785 i Hälla, Åsele.

    Karin gift Mats Pålsson 1736. Mats (son till Pål Matsson och Ablun Eriksdotter) föddes den 17 Sep 1712 i Hälla, Åsele; dog 1792. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 81. Pål Matsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 24 Sep 1737 i Hälla, Åsele; dog 1768.
    2. 82. Gertrud Matsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 23 Jul 1739 i Hälla, Åsele.
    3. 83. Ingel Matsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 7 Feb 1742 i Hälla, Åsele; dog den 26 Maj 1821 i Hälla, Åsele.
    4. 84. Petrus Matsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 2 Maj 1744 i Hälla, Åsele.
    5. 85. Erik Matsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 6 Aug 1746 i Hälla, Åsele; dog den 8 Apr 1816 i Åsele, Lappland.
    6. 86. Nils Matsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 5 Apr 1748 i Hälla, Åsele.
    7. 87. Mats Matsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 22 Jun 1751 i Hälla, Åsele; dog den 3 Nov 1823 i Laxbäcken, Vilhelmina.
    8. 88. Adolph Matsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 12 Jan 1754 i Hälla, Åsele; dog den 11 Mar 1835.
    9. 89. Daniel Matsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 28 Sep 1757 i Hälla, Åsele; dog den 27 Jan 1819 i Björksele, Åsele.

  13. 21.  Olof Ingelsson Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (8.Margareta3, 2.Nils2, 1.Anders1) föddes 1701 i Vallen, Sidensjö; dog 1784 i Arnäs, Ångermanland.

    Noteringar:

    Västergidsjö 1737-35
    Ström 1736+38Avskedades som soldat Norman, har fallande sot

    Olof gift den 15 Apr 1723 i Arnäs, Ångermanland. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 90. Margareta Olofsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 26 Jan 1724 i Utanlandsjö, Arnäs; dog den 26 Maj 1724 i Utanlandsjö, Arnäs.
    2. 91. Katarina Olofsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 20 Mar 1725 i Utanlandsjö, Arnäs; dog 1799 i Utanlandsjö, Arnäs.
    3. 92. Margareta Olofsdotter  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 6 Aug 1727 i Utanlandsjö, Arnäs; dog 1792 i Sunnansjö, Arnäs.
    4. 93. Olof Olofsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 7 Maj 1730 i Utanlandsjö, Arnäs; dog den 6 Jan 1734 i Utanlandsjö, Arnäs.
    5. 94. Nils Olofsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 16 Apr 1732 i Ytterlandsjö, Arnäs; dog den 25 Jan 1807 i Kantsjö, Arnäs.
    6. 95. Johan Olofsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes Dec 1738 i Utanlandsjö, Arnäs; döptes den 26 Dec 1738.

    Olof gift Katarina Olofsdotter den 8 Apr 1739 i Arnäs, Ångermanland. Katarina föddes den 9 Nov 1702 i Getingstabodum, Arnäs. [Familjeöversikt] [Familjediagram]