JannesSläktSidor
En sammanställning av min släkt som omfattar nästan alla i Tåsjö
och med grenar över hela Sverige men naturligtvis framförallt
i angränsande socknar.
Förnamn:  Efternamn: 
[Avancerad sökning]  [Efternamn]

Text-dokument

» Visa alla     «Föregående «1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 31» Nästa»     » Bildspel

Kristoffer ÅkerbergLördag 2 juni 2012. 

Berättelser från kusinträff i Junsele 2012. 

Gunnel Malmquist har ett häfte där Anselm Åkerberg,  14-15 år skrivit ner små händelser, som han hört berättats av sin pappa. 

Den första hade han skrivit år 1908.  Den handlade om när hans far 4 år gammal fick hjälpa sin far att hämta hö från en lada. Det var vinter så Mårten Mårtensson tog på sig sina skidor efter att han selat på hästen och sett att Kristoffer körde iväg med ekipaget. Då Mårten skidade kunde han ta en genväg till höladan och stod och väntade där när hästen kom. Han vände på ekipaget så det skulle vara klart för hemfärd. 

Efter det att lasset var pålagt sattes grabben på nytt på lasset för att köra hemåt. På nytt tog Mårten skidorna för att hinna hem innan hästen anlände. Men något inträffade och lasset välte på halva vägen och 4-åringen hade hamnat under.  Han hade bara huvudet utanför och han skrek så Mårten fick ändra skidriktning för att hjälpa pojken. Och hur det kunde skötas denna tid överlevde han. Men Kristoffers men efter denna händelse blev att han förlamades på höger sida. Mitt tillägg. Om hans ständiga värk också berodde på detta eller om det tillstötte ytterligare sjukdom det vet inte jag. 

Han var duktig på att hantera verktyg med bara vänsterhand, visade sig senare när han snickrade en soffa till sin lilla syster Akvilina Ida. Sigrid och jag besökte Idas dotterdotter, Disa Söderberg på Vallnäset under vår kusinträff och fick se soffan. Vi hade inte vetat om den tidigare. Möjligt kan det vara ett bevis inför hans lärarutbildning. 

Hans yrke blev folkskollärare och vallborna lär ha sagt att “han fick bli lärar för han dögde int till nå annat”. 

 

 Nedtecknat av Margit Sjödin, som är tacksam för att han blev min farfar.


Ägare av originalMargit Sjödin
Länkad tillKristoffer* Olof Åkerberg; Per Anshelm* Åkerberg; Mårten Mårtensson

» Visa alla     «Föregående «1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 31» Nästa»     » Bildspel