JannesSläktSidor
En sammanställning av min släkt som omfattar nästan alla i Tåsjö
och med grenar över hela Sverige men naturligtvis framförallt
i angränsande socknar.
Förnamn:  Efternamn: 
[Avancerad sökning]  [Efternamn]

Johan Peter Näsström

Man 1862 - 1954  (92 år)


Generationer:      Standard    |    Vertikal    |    Kompakt    |    Ruta    |    Endast text    |    Listad antavla    |    Solfjäderdiagram    |    Media    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Johan Peter Näsström föddes den 14 Jan 1862 i Ringvattnet, Alanäs (son till Zakris Olofsson och Anna Brita Eliasdotter); dog den 17 Dec 1954 i Kyrktåsjö (Tåsjö västra by), Tåsjö.

    Andra Händelser och Attribut:

    • Yrke: folkskollärare, organist

    Noteringar:

    När J P Näsström flyttade till Tåsjö, var det inte någon okänd trakt för honom . Han hade nära släktingar där. Hans äldsta farbror, Lars Olofsson, hade 1840 gift sig till ett stort hemman i Tåsjö. I samband med detta avstod “Lars Ols” från arvsrätten till fädernegården Näset i Ringvattnet till brodern Zakarias för 75 rdr. Lars Olofsson dog först 1898 vid 89 års ålder. Han var alltså fortfarande i livet, när J P kom till Tåsjö.

    En del av det stora Lars Ols hemmanet köptes så småningom, 1914, av J P:s bror Frans, som då bodde i Strömsund och bl.a. gjorde skogsaffärer. Frans avverkade skog och sålde sedan 1915 en hemmansdel till J P som börjat planera för sin pensionstid. Mangårdsbyggnaden, som byggts på 1880-talet och fortfarande finns kvar, hyrdes ut. I samband med J P : s pensionering 1926 flyttade han och Mathilda över från skolhuset till sin egen ägandes gård." ( Erik Johannesson)

    Följande är hämtat ur J P Näsströms sammanfattning av sitt eget liv fram till 50-årsåldern, skriven år 1912. :

    Den skolunderbyggnad jag såsom barn erhöll sträckte sig inte längre än till några veckors undervisning hos en gammal roteskollärare vid namn Anders Blomgren, och ett par terminers skolgång hos församlingens dåvarande folkskollärare N J Kärrlander . Ehuru jag som barn hade lust för läsning och önskade få lära annat än vakta boskapen om sommaren och hugga ved och hjälpa till i ladugården om vintern, fick jag icke tillfredsställa denna böjelse. Till min glädje tog sig bror Olof en dag före att bygga ett orgelharmonium, vilket blev ganska bra, ehuru tonen var något sträv. På detta lärde jag mig spela psalmer ocyh blev en tid “organist” vid gudstjänsterna i byn. Men mera lust för kroppsarbete fick jag icke härigenom. Det oaktat måste jag, då mina föräldrar på våren 1880 lämnade ifrån sig gården till mina två äldsta bröder, pröva mina krafter bl.a. såsom timmerhuggare och timmerflottare. Ehuru detta arbete i flera avseenden hade sina behag , inträffade snart en händelse, som totalt borttog all lust därför . Vid en timmerflottning i Ringvattenån våren 1881 drunknade en av mina arbetskamrater vid namn Johan Johansson från Vedjeön. Detta hade på mig den verkan, att jag genast uppsökte flottningsförmannen inspektoren Ivar Sundeman i Alanäset, begärde och erhöll avsked samt begav mig hem med den fasta föresatsen att för alltid övergiva denna bana . Tillsammans med en arbetare Olof Nilsson åtog jag mig under sommaren jordarbete hos min morbroder Karl Elisson, för vilken sysselsättning jag fann ganska gott behag.

    Nitton år gammal hade jag äntligen vunnit den stadga, som var av nöden för väljandet av en bana . Jag hade nu beslutat mig för att genomgå folkskollärareseminariet i Härnösand, men då jag visste, att inträdesfordringarna voro lika betydliga som mina förkunskaper voro ofullständiga, hade jag små utsikter att vinna inträde. Den 21 augusti 1881 tog jag likväl Gud i hågen och mina reseffekter på ryggen, ty större voro de icke, och praktiserade mig till Alanäset, där jag av en forbonde, Hans Isaksson, lejde skjuts till Sollefteå. På denna tid fanns varken järnväg eller ångbåt å denna linje.

    I Sollefteå gick jag ombord på hjulångaren Fänrik Stål, som förde mig till Härnösand, dit jag ankom på aftonen den 26 augusti. Under min vistelse i Sollefteå träffade jag min kusin J A Henrriksson, som i samma ärende som jag ämnade sig till Härnösand . Vi kommo överens att bo tillsammans i en av honom hyrd bostad hos en styrman Sikström , boende på Brunnshusgatan n:o 140.

    Dagen efter min ankomst till Härnösand skulle jag anmäla mig hos seminarierektorn G V Bucht, vilken såg mig ut att vara en sträng man. När han tittade på mitt folkskolebetyg med dess angivne korta lärotid, skakade han på huvudet och frågade, om jag icke genom privat undervisning erskaffat mig nödvändig kompetens. Nu höll jag på frestas till lögn genom att jakande besvara frågan, men så rann mig i sinnet att, kosta vad det kosta vill, tala sanning, en föresats, vilken jag sedan hållit som en regel, och vilken jag varken då eller senare haft anledning att ångra.

    Fastän jag under tentamen flera gånger stakade mig, så blev jag intagen, då andra med t.o.m. elementarbildning blevo tillbakasatta

    Nu blev det ett väldigt knogande, och allt gick gott och väl, till dess jag kom i tredje klassen, men där kuggade rektorn mig i svenska språket, särskilt i satsläran, som jag hade svårt att förstå . Såsom boende i Ringvattnet under sommarferierna fanns det ingen möjlighet att genom privat undervisning vinna förkovran i ämnet, varför jag dömdes att stanna kvar i klassen . Då tyckte jag att detta var ett hårt straff, men sedan har jag funnit, att såväl detta, som mycket annat i mitt liv, som till en början synts bittert, varit till nytta.

    Tiden gick, och äntligen kommo examensdagarna . För den muntliga examen fruktade jag ej så mycket som för den skriftliga. Vi fingo till uppgift att skriva om Gustaf III:s statsvälvningar samt såsom undervisningsutkast om tredje bönen. Det gick bra och jag hörde t.o.m. under examen, att rektorn för någon, som betraktade de utlagda läroproven, berömde min historiska uppsats.

    Den 29 maj 1886 tillkännagavs resultatet, och den 31 maj utfärdades betygen . Med detta på fickan begav jag mig hem, gående till fots hela vägen från Sollefteå , en strapats som jag tror att vår tids skolynglingar icke gärna vill göra efter. Till en början tedde sig nu livet endast i ljusa färger, ty ännu kände jag icke "skollärarevisan", som skildrade livet för en dåtida skoilärare med dess

    Sexhundra kronor i lön som enligt många gjorda rönkan räcka hela året ut så framt det icke innan dess tar slut

    Ju mera det led mot hösten, ju mera tilltog bekymret föer erhållande av en plats, ty läraretjänsterna voro då icke så talrika som nu. För höstterminen lyckades detta emellertid icke, vilket även var en bitter sak, ty då mitt mödernearv endast utgjorde 800 kronor, hade jag rätt betydliga skolskulder, som drogo ränta.

    Sedermera har jag likväl även häri upptäckt någon nytta, ty om denna ofrivilliga ledighet ej tilldelats mig, hade den släktbeskrivning jag nu utarbetade, troligen icke sett dagen. Det var nämligen nu som jag med hjälp av guldsmeden Per Hansson i Ringvattnet, vilken intresserade sig för genealogiska forskningar, samlade material . Dessutom övade jag under tiden byns ungdom i sång och hade vi under gudstjänsterna i byn ibland riktiga högtidsstunder, vartill mången landsförsamiing ej kunde visa motstycke.

    Omsider fick jag veta, att ett vikariat fanns ledigt vid Ås folkskola i Ljustorp. Detta sökte jag och erhöll, och här började med kyrkoherde L Widell såsom skolrådsordförande min första tjänstgöring . Skolan ambulerade mellan Ås, vartill Lagfors bruk hörde, och Bredsjön, belägna den förra stationen en mil och andra stationen två mil från kyrkan. Ehuru detta icke var någon plats, där man kunde slå sig ned för framtiden , sökte jag frampå våren ordinarie anställning vid skolan. Jämte två mina skolkamrater, E A Lundström och Per Lindén, vilka även sökt platsen blev jag uppsatt på förslag, och den 6 november 1887 förrättades valet, vilket enligt valprotokollet utföll så, att jag "erhöll rösten för 1880 fyrk eller samtliga afgifna rösterna".

    Under sommaren s å genomgick jag länets högre hemslöjdskola i Sundsvall, vilken då förestods av fanjunkaren M Ramström. För slöjd har jag haft goda anlag, och vill jag här passa tillfället och nedskriva, att den slöjskola, som ja g sedan 1890 förestått och fortfarande förestår, är enligt slöjdinspektörernas tillkännagivande en av de bästa i länet. Vid utställningar av barnens arbeten har jag såsom belöning erhållit icke mindre än tre silvermedaljer och 10 kronor i penningar, varjämte barnen tilldelats 7 bronsmedaljer.

    Sommaren 1888 tillbragtes i mitt hem, och fick jag därunder höra, att folkskolläraren och organisten i Tåsjö, Mårten Ekström, avlidit, varigenom dessa tjänster blivit lediga . Då mina föräldrar voro angelägna om att jag borde söka till Tåsjö, och pastor Hedin, oaktat jag ännu icke tagit orgelnistexamen, enträget uppmanade mig därtill, så sökte jag de förenade tjänsterna. Då härvid den omständigheten inträffade, att ingen kompetent sökande anmält sig, så valdes jag den 25 augusti 1888 , såsom det heter i protokollet "1 ) att fr.o.m. den 15 nästinstundande september intill årets slut vikariera såsom folkskollärare och organist och 2) att fr.o.m. den 1 januari 1889 vara ordinarie innehafvare af dessa tjänster", dock att jag, såsom det vidare heter i protokollet, "nästa sommar skulle taga fullständig orgelnistexamen".

    Den 15 september s å tillträdde jag tjänsterna, men då en del församlingsbor icke voro belåtna med att hava en icke examinerad organist, änskönt de icke hade det minsta att anmärka varken mot min spelning eller mot mitt uppförande, så besvärade de sig hos domkapitlet, vilket den 7 november upphävde valet. Vid höstterminens slut ville jag på grund härav återvända till Ljustorp, där jag ännu innehade ordinarie anställning, vilken jag uppehöll genom av mig lejd vikarie, men då församlingen enligt kyrkostämmoprotokollet den 22 december 1888 uttalat önskan att få behålla mig som vikarie även under vårterminen 1889, så kvarstannade jag.

    På våren efter skolans slut begav jag mig till Härnösand för avläggandet av de för för min kompetens behövliga examina. Efter två månaders träget arbete avlade jag den 14 augusti 1889 orgelnist- och kyrkosångareexamen samt den 19 i samma månad vaccinationsexamen. Redan den 1 augusti samma år hade skolrådet utsatt ny ansökningstid å skollärare- och orgelnisttjänsterna, och då nu intet var att anmärka mot min kompetens, så valdes jag den 19 därpå följande oktober ånyo till ordinarie innehavare av dessa tjänster.

    Vid denna tid fanns inom Tåsjö skoldistrikt endast fem skolor, nämligen en follkskola, en småskola och tre mindre folkskolor. Folkskolan arbetade då i ett i Kroknäs by år 1858 uppfört skolhus. Detta var emellertid av så undermålig beskaffenhet, att planer länge varit å bane att uppföra ett nytt tidsenligt skolhus. Efter flera års överläggningar härom byggdes detta omsider å den s k Nyåkersmon vid kyrkan och togs första gången i bruk den 7 januari 1898.

    I denna skola har jag sedan dess arbetat efter bästa förstånd och förmåga och i likhet med så många andra fått röna visserligen mycken godhet men även otack och klander. Man har förebrått mig, att jag i skolan varit sträng och fordrande, och detta kanske med rätta, ty jag har med full klarhet lärt mig inse, att "en skola utan tukt är som en kvarn utan vatten". Framför allt annat har jag dock velat vara rättvis och i första rummet ställt fordringar på mig själv, först i andra rummet på barnen. Huru jag lyckats i mitt arbete och i mina strävanden, det tillkommer icke mig att avgöra.

    Död:
    Österforsse sjukhem

    Johan gift Matilda* Karolina Jonsson den 4 Sep 1898 i Ragunda, Jämtland. Matilda* föddes den 14 Mar 1869 i Brunflo, Jämtland; dog den 28 Feb 1943 i Kyrktåsjö (Tåsjö västra by), Tåsjö. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. Anna* Augusta Stefania Näsström föddes den 23 Jun 1899 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 16 Nov 1899.
    2. Yngve* Zakarias Näsström föddes den 25 Nov 1900 i Kyrktåsjö (Tåsjö västra by), Tåsjö; dog den 16 Sep 1966 i Härnösands domkyrkoförs, Ångermanland.
    3. Johan Birger* Näsström föddes den 7 Nov 1902 i Kyrktåsjö (Tåsjö västra by), Tåsjö; dog den 31 Aug 1997 i Kyrktåsjö (Tåsjö västra by), Tåsjö.
    4. Olof Stefan* Näsström föddes den 19 Feb 1905 i Kyrktåsjö (Tåsjö västra by), Tåsjö; dog den 4 Jun 2002 i Haverö, Medelpad.
    5. Lydia* Teresia Näsström föddes den 27 Apr 1908 i Kyrktåsjö (Tåsjö västra by), Tåsjö; dog den 17 Jun 1998 i Härnösands domkyrkoförs, Ångermanland.

Generation: 2

  1. 2.  Zakris Olofsson föddes den 25 Jan 1811 i Ringvattnet, Alanäs (son till Olof Zakrisson och Gölin Larsdotter); dog den 28 Mar 1906.

    Zakris gift Anna Brita Eliasdotter den 28 Mar 1853. Anna (dotter till Elias Eliasson och Anna Jönsdotter) föddes den 30 Mar 1832 i Västra Ormsjö, Dorotea; dog den 9 Mar 1872 i Ringvattnet, Alanäs. [Familjeöversikt] [Familjediagram]


  2. 3.  Anna Brita Eliasdotter föddes den 30 Mar 1832 i Västra Ormsjö, Dorotea (dotter till Elias Eliasson och Anna Jönsdotter); dog den 9 Mar 1872 i Ringvattnet, Alanäs.
    Barn:
    1. Olof Zackrisson Näsström föddes den 30 Apr 1854 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 15 Feb 1942 i Ringvattnet, Alanäs.
    2. Elias Zakrisson Näsström föddes den 20 Jul 1857 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 16 Jun 1929 i Ringvattnet, Alanäs.
    3. Zakarias Näsström föddes den 11 Okt 1859 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 28 Mar 1937 i Ringvattnet, Alanäs.
    4. 1. Johan Peter Näsström föddes den 14 Jan 1862 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 17 Dec 1954 i Kyrktåsjö (Tåsjö västra by), Tåsjö.
    5. Karl Magnus Näsström föddes den 7 Mar 1864 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 11 Nov 1952 i Alanäset, Alanäs.
    6. Frans Mikael Näsström föddes den 14 Aug 1866 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 10 Mar 1945 i Näset, Ström.
    7. Jöns Valfrid Näsström föddes den 4 Aug 1868 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 21 Feb 1954 i Ringvattnet, Alanäs.
    8. Erik Axel Näsström föddes den 1 Apr 1871 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 13 Nov 1961 i Tullingsås, Ström.
    9. Lars Nikolaus Näsström föddes den 1 Apr 1871 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 2 Maj 1871.


Generation: 3

  1. 4.  Olof Zakrisson föddes den 20 Mar 1778 i Ringvattnet, Alanäs (son till Zakris Persson och Ingeborg Olofsdotter); dog den 22 Aug 1871.

    Andra Händelser och Attribut:

    • Yrke: bonde i Ringvattnet, "björnjägare och bönpräst"

    Olof gift Gölin Larsdotter den 2 Nov 1805 i Ström, Jämtland. Gölin (dotter till Lars Larsson och Anna Jönsdotter) föddes den 2 Sep 1783 i Havsnäs, Alanäs; dog den 10 Jan 1871. [Familjeöversikt] [Familjediagram]


  2. 5.  Gölin Larsdotter föddes den 2 Sep 1783 i Havsnäs, Alanäs (dotter till Lars Larsson och Anna Jönsdotter); dog den 10 Jan 1871.
    Barn:
    1. Ingeborg Olofsdotter föddes den 26 Jul 1806 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 9 Aug 1806.
    2. Anna Olofsdotter föddes den 13 Sep 1807 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 9 Aug 1894 i Hillsand, Ström.
    3. Lars Olofsson föddes den 27 Jun 1809 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 22 Jun 1898 i Kyrktåsjö (Tåsjö västra by), Tåsjö.
    4. 2. Zakris Olofsson föddes den 25 Jan 1811 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 28 Mar 1906.
    5. Olof Olofsson Blomgren föddes den 12 Dec 1812 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 21 Mar 1901 i Avaträsk, Dorotea.
    6. Jöns Olofsson föddes den 26 Dec 1814 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 1 Sep 1893 i Tåsjö östra by, Tåsjö.
    7. Per Olofsson föddes den 19 Okt 1816 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 4 Mar 1904 i Tåsjö östra by, Tåsjö.
    8. Ingeborg Olofsdotter föddes den 18 Jul 1818 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 2 Jan 1898 i Renålandet, Ström.
    9. Juliana Olofsdotter föddes den 3 Feb 1822 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 5 Dec 1886 i Näset, Ström.
    10. Maria Katarina (Maja Kajsa) Olofsdotter föddes den 23 Maj 1824 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 12 Sep 1874 i Brattbäcken, Tåsjö.
    11. Johan Olofsson föddes den 8 Aug 1826 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 13 Nov 1916 i Skansnäset, Tåsjö.
    12. Mickel Olofsson föddes den 24 Maj 1829 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 19 Maj 1871.

  3. 6.  Elias Eliasson föddes 1793 i Norråker (Norrby), Tåsjö (son till Elias Johansson och Märta Eliasdotter); dog den 11 Jun 1883 i Ormsjö, Dorotea.

    Andra Händelser och Attribut:

    • Yrke: bonde

    Noteringar:

    Flyttar till Ormsjö, Dorotea.

    Elias gift Anna Jönsdotter den 25 Mar 1819 i Dorotea, Lappland. Anna (dotter till Jöns Jönsson och Margret Persdotter) föddes den 22 Jun 1798 i Mårdsjö, Dorotea; dog den 22 Sep 1851 i Västra Ormsjö, Dorotea. [Familjeöversikt] [Familjediagram]


  4. 7.  Anna Jönsdotter föddes den 22 Jun 1798 i Mårdsjö, Dorotea (dotter till Jöns Jönsson och Margret Persdotter); dog den 22 Sep 1851 i Västra Ormsjö, Dorotea.
    Barn:
    1. Elias Eliasson föddes den 1 Mar 1820 i Västra Ormsjö, Dorotea; dog den 12 Jul 1863 i Västra Ormsjö, Dorotea.
    2. Märta Greta Eliasdotter föddes den 4 Aug 1821 i Västra Ormsjö, Dorotea; dog den 30 Jul 1897 i Västertåsjö, Tåsjö.
    3. Jöns Eliasson föddes den 6 Nov 1824 i Västra Ormsjö, Dorotea; dog den 20 Sep 1900 i Västra Ormsjö, Dorotea.
    4. Erik* Johan Eliasson föddes den 15 Okt 1826 i Västra Ormsjö, Dorotea; dog den 1 Okt 1878 i Högland (Långsele), Dorotea.
    5. Per Eliasson föddes den 11 Dec 1828 i Västra Ormsjö, Dorotea; dog den 22 Feb 1892 i Lavsjö, Dorotea.
    6. 3. Anna Brita Eliasdotter föddes den 30 Mar 1832 i Västra Ormsjö, Dorotea; dog den 9 Mar 1872 i Ringvattnet, Alanäs.
    7. Nils Eliasson föddes den 6 Aug 1834 i Västra Ormsjö, Dorotea; dog den 20 Mar 1871 i Lajksjö, Dorotea.
    8. Jonas Eliasson föddes den 10 Mar 1837 i Västra Ormsjö, Dorotea.
    9. Magnus Eliasson föddes den 13 Aug 1839 i Västra Ormsjö, Dorotea; dog den 14 Apr 1909 i Ringvattnet, Alanäs.
    10. Karl Eliasson föddes den 12 Jun 1842 i Västra Ormsjö, Dorotea.


Generation: 4

  1. 8.  Zakris Persson föddes den 20 Jun 1731 i Ringvattnet, Alanäs (son till Per Zakrisson och Karin Danielsdotter); dog den 7 Jun 1801.

    Andra Händelser och Attribut:

    • Yrke: bonde i Ringvattnet

    Noteringar:

    var dragon på Öhn nr 121 (Öström) 1760-67. Fick avsked för bräcklighet.

    Zakris gift Ingeborg Olofsdotter den 22 Okt 1769 i Ström, Jämtland. Ingeborg (dotter till Olof Jonsson och Anna Johansdotter Fjällman) föddes den 9 Aug 1750 i Tullingsås, Ström; dog den 22 Sep 1834 i Ringvattnet, Alanäs. [Familjeöversikt] [Familjediagram]


  2. 9.  Ingeborg Olofsdotter föddes den 9 Aug 1750 i Tullingsås, Ström (dotter till Olof Jonsson och Anna Johansdotter Fjällman); dog den 22 Sep 1834 i Ringvattnet, Alanäs.
    Barn:
    1. Per Zakrisson föddes den 6 Feb 1773 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 21 Feb 1850.
    2. Anna Zakrisdotter föddes den 4 Feb 1775 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 5 Mar 1866.
    3. 4. Olof Zakrisson föddes den 20 Mar 1778 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 22 Aug 1871.
    4. Zakris Zakrisson föddes den 20 Jan 1781 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 17 Sep 1856 i Alavattnet, Ström.
    5. Johan Zakrisson Holmberg föddes den 4 Aug 1784 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 12 Okt 1860 i Havsnäs, Alanäs.
    6. Karin Zakrisdotter föddes den 25 Jul 1787 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 17 Dec 1851 i Havsnäs, Alanäs.
    7. Daniel Zakrisson Bränn föddes den 8 Jan 1790 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 29 Jun 1875.
    8. Mickel Zakrisson Blom föddes den 30 Jan 1793 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 21 Dec 1884 i Havsnäs, Alanäs.
    9. Ingeborg Zakrisdotter föddes den 24 Okt 1795 i Ringvattnet, Alanäs; dog den 22 Aug 1866 i Siljeåsen, Alanäs.

  3. 10.  Lars Larsson föddes den 12 Mar 1757 i Havsnäs, Alanäs (son till Lars Zakrisson och Gölin Andersdotter); dog den 13 Nov 1850 i Havsnäs, Alanäs.

    Andra Händelser och Attribut:

    • Yrke: bonde på Holmen, Havsnäs

    Lars gift Anna Jönsdotter den 13 Mar 1783 i Ström, Jämtland. Anna (dotter till Jöns Mårtensson Löfström och Marin Eriksdotter) föddes den 10 Jan 1754 i Lövberga, Ström; dog den 11 Jan 1830 i Storholmen, Alanäs. [Familjeöversikt] [Familjediagram]


  4. 11.  Anna Jönsdotter föddes den 10 Jan 1754 i Lövberga, Ström (dotter till Jöns Mårtensson Löfström och Marin Eriksdotter); dog den 11 Jan 1830 i Storholmen, Alanäs.
    Barn:
    1. 5. Gölin Larsdotter föddes den 2 Sep 1783 i Havsnäs, Alanäs; dog den 10 Jan 1871.
    2. Maria Larsdotter föddes den 1 Jan 1786 i Havsnäs, Alanäs; dog den 13 Dec 1855 i Havsnäs, Alanäs.
    3. Lars Larsson föddes den 22 Dec 1788 i Havsnäs, Alanäs; dog den 29 Jul 1835 i Havsnäs, Alanäs.
    4. Jöns Larsson föddes den 2 Jan 1791 i Havsnäs, Alanäs; dog cirka 1791.
    5. Jöns Larsson föddes den 12 Jan 1793 i Havsnäs, Alanäs; dog den 7 Jan 1870.
    6. Zakris Larsson föddes den 15 Feb 1796 i Havsnäs, Alanäs; dog Dec 1828 i Lövberga, Ström.
    7. Anna Larsdotter föddes den 22 Mar 1798 i Havsnäs, Alanäs.

  5. 12.  Elias Johansson föddes den 5 Okt 1761 i Orrnäs, Bodum (son till Johan Johansson och Emerentia Nilsdotter); dog den 17 Okt 1846 i Östra Ormsjö, Dorotea.

    Andra Händelser och Attribut:

    • Yrke: nybyggare, bonde

    Noteringar:

    Död:
    ålderdom

    Elias gift Märta Eliasdotter den 15 Feb 1789 i Tåsjö, Ångermanland. Märta (dotter till Elias Karlsson och Juliana "Göle" Israelsdotter) föddes 1763 i Östra Ormsjö, Dorotea; dog den 21 Apr 1853 i Västra Ormsjö, Dorotea. [Familjeöversikt] [Familjediagram]


  6. 13.  Märta Eliasdotter föddes 1763 i Östra Ormsjö, Dorotea (dotter till Elias Karlsson och Juliana "Göle" Israelsdotter); dog den 21 Apr 1853 i Västra Ormsjö, Dorotea.

    Noteringar:

    Död:
    ålderdom

    Noteringar:

    familjen från Norrby till Tåsjö östra omkring 1800 och till Västra Ormsjö år1808

    Barn:
    1. Johannes Eliasson föddes 1792 i Norråker (Norrby), Tåsjö; dog den 11 Apr 1796.
    2. 6. Elias Eliasson föddes 1793 i Norråker (Norrby), Tåsjö; dog den 11 Jun 1883 i Ormsjö, Dorotea.
    3. Nils Eliasson föddes den 15 Jun 1796 i Norråker (Norrby), Tåsjö; dog den 30 Nov 1824 i Högland (Långsele), Dorotea.
    4. Johannes Eliasson föddes den 13 Jun 1798 i Norråker (Norrby), Tåsjö; dog den 4 Sep 1801 i Tåsjö östra by, Tåsjö.
    5. Emma Lisa Eliasdotter föddes den 19 Sep 1803 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 30 Nov 1890 i Granliden, Dorotea.
    6. Johan Eliasson föddes den 6 Aug 1806 i Tåsjö östra by, Tåsjö; dog den 25 Jan 1880 i Harrsjö (Harrsjöhöjden), Risbäck.

  7. 14.  Jöns Jönsson föddes den 28 Apr 1754 i Lajksjö, Dorotea (son till Jöns Göransson och Märta Eriksdotter); dog den 11 Feb 1822 i Mårdsjö, Dorotea.

    Andra Händelser och Attribut:

    • Yrke: nämndeman

    Noteringar:

    Död:
    håll och styng

    Jöns gift Margret Persdotter 1779. Margret (dotter till Per Nilsson och Karin Eriksdotter) föddes den 14 Mar 1755 i Kubbe, Anundsjö; dog den 15 Mar 1833 i Mårdsjö, Dorotea. [Familjeöversikt] [Familjediagram]


  8. 15.  Margret Persdotter föddes den 14 Mar 1755 i Kubbe, Anundsjö (dotter till Per Nilsson och Karin Eriksdotter); dog den 15 Mar 1833 i Mårdsjö, Dorotea.

    Noteringar:

    Död:
    lungsot

    Barn:
    1. Per Jönsson föddes den 1 Jul 1778 i Mårdsjö, Dorotea; dog den 21 Jul 1840.
    2. Katarina Jönsdotter föddes 1780 i Mårdsjö, Dorotea; dog den 15 Jun 1864.
    3. Jöns Jönsson föddes 1782 i Mårdsjö, Dorotea; dog den 9 Sep 1863 i Mårdsjö, Dorotea.
    4. Göran Jönsson föddes 1785 i Mårdsjö, Dorotea; dog 1792 i Mårdsjö, Dorotea.
    5. Nils Jönsson föddes 1786 i Mårdsjö, Dorotea; dog 1792 i Mårdsjö, Dorotea.
    6. Märta Jönsdotter föddes 1788 i Mårdsjö, Dorotea; dog den 17 Jan 1817.
    7. Erik Jönsson föddes 1790 i Mårdsjö, Dorotea; dog den 15 Mar 1858 i Mårdsjö, Dorotea.
    8. Göran Jönsson föddes 1792 i Mårdsjö, Dorotea; dog den 18 Jun 1838.
    9. Margareta Jönsdotter föddes den 4 Dec 1796 i Mårdsjö, Dorotea; dog den 3 Jan 1797 i Mårdsjö, Dorotea.
    10. 7. Anna Jönsdotter föddes den 22 Jun 1798 i Mårdsjö, Dorotea; dog den 22 Sep 1851 i Västra Ormsjö, Dorotea.