JannesSläktSidor
En sammanställning av min släkt som omfattar nästan alla i Tåsjö
och med grenar över hela Sverige men naturligtvis framförallt
i angränsande socknar.
Förnamn:  Efternamn: 
[Avancerad sökning]  [Efternamn]

Sven Emanuel Eriksson

Man 1895 - 1954  (59 år)


Generationer:      Standard    |    Kompakt    |    Vertikal    |    Endast text    |    Registerformat    |    Tabeller    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Sven Emanuel Eriksson föddes den 3 Apr 1895 i Backe, Fjällsjö; dog den 4 Dec 1954 i Havsnäs, Alanäs.

    Sven gift Charlotta Eufrosyne Svensson den 15 Feb 1936. Charlotta (dotter till Oskar Leonard Svensson och Magdalena Katarina Karlsdotter) föddes den 12 Maj 1892 i Storholmen, Alanäs; dog den 26 Okt 1963 i Alanäset, Alanäs. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 2. Anna-Brita Eriksson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 11 Okt 1927 i Stenhällan, Bodum; dog den 5 Jul 2012 i Vilhelmina (Volgsjö), Lappland.
    2. 3. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt
    3. 4. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt
    4. 5. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt
    5. 6. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt
    6. 7. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt


Generation: 2

  1. 2.  Anna-Brita ErikssonAnna-Brita Eriksson Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (1.Sven1) föddes den 11 Okt 1927 i Stenhällan, Bodum; dog den 5 Jul 2012 i Vilhelmina (Volgsjö), Lappland.

    Noteringar:

    Anna-Brita Eriksson
    13 juli 2012 (LT)

    Vår mamma, Anna-Brita Eriksson, växte upp i ett litet torp som morfar byggde i Hälleby, nära Hoting. Första vintern bodde familjen i ladugården eftersom sommaren var för kort för att även hinna bygga bostad. Uppväxten var fattig och mamma fick ofta sköta om sina småsyskon medan morfar arbetade i skogen och mormor knackade dörr för att tvätta, skura eller laga mat i gårdarna hos de mer välbeställda. När ”kvadda” var trötta och griniga var det upp till mamma att trösta och hitta på något som fick dem på bättre humör. Ofta brukade de gräva ner sig i höet och vänta. Det blev liksom roligare så.

    Mamma tyckte om att gå i skolan. Hon var duktig på att läsa och skriva och fick beröm för det av skollärarinnan. Men det hände att hon och hennes bröder inte kunde gå den långa vägen genom skogen för att komma dit, eftersom de inte hade några egna skor.

    Mamma berättade gärna om sin uppväxt men utan sorg. ”Det var som det var”, sa hon, och skildrade istället midsomrar med fiolspel och dans, kortspel och lättmjölkade kor.

    Mamma började jobba tidigt som barnflicka, hushållerska och affärsbiträde. Som 19-åring gifte hon sig och flyttade tillsammans med sin man Gunno ner till Höga Kusten. Men lyckan blev kort. Ett par månader efter bröllopet omkom maken i en arbetsplatsolycka och kvar blev mamma med ett flickebarn i magen – Gun.

    Några år senare träffade hon vår pappa. De gifte sig och en tid med småbarn, nya arbeten och flytt kom. Först till Alanäs sedan Strömsund, Alsen och till Björkfors innan de tog över lantbruket på pappas fädernegård i Latikberg. I nästan tjugo år drev de gården tillsammans.

    Men så en dag tog mamma sin handväska, satte sig på bussen och for. De skilde sig och mamma startade ett nytt liv som yrkesarbetande. Först som hemsamarit och vårdarinna, därefter som lokalvårdare på sjukstugan i Vilhelmina. Lönen drygades ut när hon kvällar och helger diskade och städade på hotell Vilhelmina. Slitet gjorde henne till sist sjuk, men det ledde i sin tur till att hon gick en kokerskeutbildning i Lycksele. Mamma gillade att laga mat och stormtrivdes med jobbet hon fick som kokerska på Dorotea sjukstuga, trots att det var tungt och värken ofta blev svår.

    Efter pensioneringen flyttade mamma tillbaka till sina jämtländska och ångermanländska rötter och bodde i de trakterna under många år. Där fanns många vänner och glada minnen samt en natur med nipor, sjöar och bärmarker.

    Mamma hade tolv syskon och uppväxten präglade henne starkt. Prylar var ofta betydelselösa. Däremot älskade hon att gå i skogen och plocka bär. Djur och barn var viktiga och orättvisor ett gissel. Tröst fann hon i sång och musik. Hennes livsfilosofi var fylld av uppfinningsrikedom och norrländsk humor. Saknaden och tomheten hon lämnar efter sig är svår att fylla.

    Börje, Björn och Inez

    Anna-Brita gift Nils Gunno* Svensson den 4 Apr 1947. Nils föddes den 25 Jul 1924 i Hotagen, Jämtland; dog den 12 Aug 1947 i Nora, Ångermanland. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 8. Gun* Sylvia Svensson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 24 Nov 1947 i Stenhällan, Bodum; dog den 29 Jun 2001 i Latikberg, Vilhelmina.

    Anna-Brita gift Bertil Eriksson den 3 Apr 1954, och skildes den 31 Mar 1976. Bertil (son till Erik Ossian Eriksson och Ester Gustava Magdalena Risberg) föddes den 30 Jun 1923 i Latikberg, Vilhelmina; dog den 27 Dec 1986 i Vilhelmina (Volgsjö), Lappland. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 9. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt
    2. 10. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt
    3. 11. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt

  2. 3.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (1.Sven1)

  3. 4.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (1.Sven1)

  4. 5.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (1.Sven1)

  5. 6.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (1.Sven1)

  6. 7.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (1.Sven1)


Generation: 3

  1. 8.  Gun* Sylvia Svensson Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Anna-Brita2, 1.Sven1) föddes den 24 Nov 1947 i Stenhällan, Bodum; dog den 29 Jun 2001 i Latikberg, Vilhelmina.

  2. 9.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Anna-Brita2, 1.Sven1)

  3. 10.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Anna-Brita2, 1.Sven1)

    Familj/Make/Maka: Levande. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 12. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt
    2. 13. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt
    3. 14. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt

  4. 11.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Anna-Brita2, 1.Sven1)


Generation: 4

  1. 12.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (10.Levande3, 2.Anna-Brita2, 1.Sven1)

  2. 13.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (10.Levande3, 2.Anna-Brita2, 1.Sven1)

  3. 14.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (10.Levande3, 2.Anna-Brita2, 1.Sven1)