JannesSläktSidor
En sammanställning av min släkt som omfattar nästan alla i Tåsjö
och med grenar över hela Sverige men naturligtvis framförallt
i angränsande socknar.
Förnamn:  Efternamn: 
[Avancerad sökning]  [Efternamn]

Margareta Augusta Edman

Kvinna 1910 - 1995  (85 år)


Generationer:      Standard    |    Kompakt    |    Vertikal    |    Endast text    |    Registerformat    |    Tabeller    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Margareta Augusta Edman föddes den 16 Maj 1910 i Norråker (Norrby), Tåsjö; dog den 1 Okt 1995 i Östersund, Jämtland.

    Margareta gift Roland Severin Rolandsson den 3 Feb 1938. Roland föddes den 3 Feb 1907 i Frostviken, Jämtland; dog den 27 Dec 1986 i Fågelberget, Frostviken. [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 2. Rudh Gusten* Rolandsson  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt föddes den 15 Feb 1940 i Näset, Ström; dog den 16 Apr 2014.


Generation: 2

  1. 2.  Rudh Gusten* Rolandsson Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (1.Margareta1) föddes den 15 Feb 1940 i Näset, Ström; dog den 16 Apr 2014.

    Noteringar:

    Död:
    En färgstark jämte har lämnat ett stort tomrum efter sig. Förutom ett stort nätverk av släkt, vänner och bekanta, efterlämnar han hustrun Kerstin och två söner med familjer. I en ålder av 74 år avled Gusten Rolandsson den 16 april. Han gjorde ett stort intryck och fattas oss alla på olika sätt!

    Han föddes i byn Näsviken, Ströms Vattudal, för att på många olika vägar söka sig framåt här i livet. Vid 14 års ålder förtjänade han sitt levebröd på ASEA i Ludvika. Som 16-åring prövade han in vid Kungl. Flottan i Karlskrona och blev antagen för befälsutbildning. En viktig period som han ofta återberättade med stolthet. Många sjökommenderingar följde omväxlande med utbildning vid Berga örlogsskolor. Efter några år bytte Gusten försvarsgren och övergick till flygvapnet som reservofficer. Samtidigt påbörjade han teknisk tjänst som ingenjör vid televerket. Inom flygvapnet nådde han majorsgrad. Inom televerket tjänstgjorde han så småningom som ekonomichef. Jobbade även en tid inom yrkesinspektionen.

    Gusten hade ett brinnande intresse för studier och undervisning. Han läste vid universiteten i Stockholm, Uppsala och Umeå. Det resulterade i en fil. kandidatexamen i beteendevetenskap och en civilekonomexamen. Studierna ledde till tjänst som universitetslektor i arbetsvetenskap vid Högskolan i Östersund, och senare som chef för Utveckling och forskning vid Försvarshögskolan i Östersund. Efter att ha verkat där i tio år, fortsatte han som byråchef vid Försvarets förvaltningshögskola, där han bland annat arbetade för att akademisera officersutbildningen. Under den tiden avlade han en licentiatexamen i ekonomi.

    Gusten anlitades ofta som chefs- och ledarskapsutbildare i olika företag och myndigheter.Under åren som rektor vid Birka folkhögskola, 1995-2002, jobbade han aktivt med att införa informationsteknologi, vilket senare fått stor spridning inom vuxenutbildning. Sista tiden jobbade han också som revisor för flera organisationer, som till exempel SPF. Han hade dessutom olika uppdrag för Härnösands stift. Var dessutom ofta anlitad som predikant i Gäddede kyrka.

    Gusten hade en stark känsla för hembygden i Frostviken. Han var mycket intresserad av kultur, musik och språk. Skrev artiklar i ett antal olika tidskrifter. Jobbade mycket med folkbildning och deltog i en studiecirkel för att lära sig ryska. Ett språk som han kom att uppskatta mer och mer för alla dess kasus.

    Han var medlem i Jämtlands gille, där han avancerade till Stormästare. Hans humorspäckade tal till recipienderna var briljanta. Gillets sommarresor per buss med Gusten som guide bjöd på många fantasifulla skrönor om samer och björnar.

    Som guvernör i Rotary 1999-2000 medverkade Gusten till flera humanitära projekt i St Petersburg.Bertil RolandssonLennart RolandssonKarl-Evert Englund

    Rudh gift Levande [Familjeöversikt] [Familjediagram]

    Barn:
    1. 3. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt
    2. 4. Levande  Grafiskt ättlingaverk till denna punkt


Generation: 3

  1. 3.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Rudh2, 1.Margareta1)

  2. 4.  Levande Grafiskt ättlingaverk till denna punkt (2.Rudh2, 1.Margareta1)